Kuhano vino za prohladne zimske večeri

by | 6 Januara, 2018

Ne postoji nijedan tako idealan napitak za hladne zimske dane kao što je kuhano vino. Pored toga što nas lijepo ugrije kuhano vino može imati izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje. Kuhano vino pozitivno utiče na zdravlje srca, ublažava upalne procese u tijelu, pročišćava sinuse, djeluje antioksidativno i detoksikacijski pa usporava znakove starenja. Po ovim karakteristikama možemo reći da je kuhano vino čarobni eliksir koji rješava sve naše probleme!

 

Sastojci:

  • 2 mandarine
  • 1 limun
  • 1 kisela jabuka
  • 200 g šećera u prahu
  • 6 karanfilića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • muškatni oraščić
  • 1 štapić vanile
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 boce crnog vina

Priprema:

Ogulite mandarine i ogulite limun ljuštilicom. Stavite šećer u lonac na srednje jaku vatru, dodajte komadiće kore i iscijedite sok mandarina. Dodajte kranfiliće, štapić cimeta i listove lovora.
Uzmite muškatni oraščić i izrendajte ga u 10 do 12 pokreta. Presjecite štapić vanile po dužini i ubacite ga u lonac. Sipajte vino, dovoljno da prekrije šećer. Ostavite ga da se lagano kuha, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Kuhajte vino još 4 do 5 minuta ili dok ne nastane gusti sirup. Kada je sirup spreman, smanjite vatru. Dodajte anis i preostalo vino  i isjeckanu jabuku, sve promješajte i pazite da ne provri. Nakon 5 minuta ugasite vatru i poslužite gotovo kuhano vino u staklenim čašama.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest