Najprljavija mjesta u kući na koja zaboravljate
Kada pomislimo na prljavštinu u domu, najčešće nam padaju na pamet kuhinja ili WC, ali to nisu uvijek najprljavija mjesta...
Među brojnim zdravstvenim blagodatima, baštovanstvo vam može pomoći da smanjite stres i poboljšate zdravlje. Ali, šta ako živite u malom prostoru i nemate baštu? Ne brinite! Otkrivamo vam koje začine možete uzgojiti u kuhinji ili na balkonu.
Aloe vera
Potrebni su joj sobne uslovi i temperatura oko 21 stepen Celzijusov, ali i dosta sunčeve svjetlosti. Voli suhu zemlju, pa ju je potrebno zalivati svaka dva do tri dana. Izvrsna je za ublažavanje opekotina, ogrebotina i iritacije kože.
Paradajz
Minijaturne sorte paradajza mogu da rastu i na malim površinama. Paradajzu je potrebno mnogo toplote i svjetlosti, pa ih možete staviti na prozor. Umjerenost je ključ kada je riječ o tim plodovima. Zemlja treba da bude vlažna sve vrijeme, ali ne treba pretjerivati s količinom vode. Paradajz je inače bogat vitaminima A, C i K kao i betakarotenom.
Bosiljak
Najbolje uspijeva na toplim i svijetlim mjestima. Posuda treba biti dovoljno velika s dovoljno zemlje koja treba stalno da bude vlažna, ali ne previše.
Špinat
Ovu super namirnicu takođe možete uzgojiti u kući. Najbolje uspijeva na umjerenoj temperaturi i svijetlom mjestu. Špinat treba mnogo prostora u predjelu korijena, pa odaberite duboku teglicu. Špinat je bogat proteinima, vitaminima A i K, folnom kiselinom, ali i vlaknima.
Izvor: magazin.hr