Sitnice zbog kojih vam kolači ne uspijevaju

by | 17 Decembra, 2014

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime, često se događa da iako besprijekorno pratite recept, nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući, nego potpuna katastrofa.

kolači-ne-uspevaju-490x275

Otkrivamo vam najčešće greške zbog kojih vam kolači ne uspijevaju.

1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen-dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili sirćeta. Prašak za pecivo proizvodi ugljen-dioksid kada se pomiješa s vodom.

2. Izbjegavanje prosejavanja suhih sastojaka

U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosejati prije dodavanja u smjesu, ali brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u tijestu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata rerne za vrijeme pečenja

Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja toplote napolje koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je tačno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem topline dolazi do ispuštanja toplog vazduha iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i keksove bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto

Presnažno promiješano tijesto stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke treba umiješati ručno.

5. Zaboravljate da protresete kalup s tijestom

Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete što brojni izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, isterujete mehuriće vazduha što sprečava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajte u smjesu miksanjem

Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanjke i šećer bez miješanja

Brojni recepti, posebno za torte, započinju prvim korakom miksanja žumanjaka sa šećerom. Šećer se veže na žumanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se onda vežu u homogenu smjesu.

Izvor: zadovoljna.hr