Uz ove trikove manje ćete čistiti nakon kuhanja

by | 25 Septembra, 2014

Kuvanje je mnogima omiljeni hobi koji ih opušta, ali rijetko kome se sviđa onaj drugi dio posla – spremanje nakon skuhanog obroka.

kuvanje-bez-mučenja-490x326

Mirisi hrane šire se kuhinjom, potrudili ste se da pripremite zdrav obrok, okupili ste porodicu i zajedno uživali u ručku, a sada sve to treba i počistiti. Čak i ako se dogovorite da ovaj posao svaki put padne na drugog člana porodice, uz male trikove ljubitelja čišćenja i organizacije (ima i takvih) imaćete manje posla pa ih svakako vrijedi isprobati.

Začini i sitni sastojci

Uzmite komad papira za pečenje i na njega smjestite sve začine i slične sastojke koje planirate da koristite. Tako ćete poslije jednostavno baciti papir u smeće i spriječiti da se prosipaju po radnoj površini.

Kapanje ulja i masna boca

Bez obzira na to koje ulje volite da koristite prilikom kuhanja, svaka boca će se vremenom zamastiti zbog kapanja. Da biste to spriječili, omotajte komad papirnog ubrusa i zavežite ga gumicom za domaćinstvo. Papir će spriječiti da kapi ulja skliznu niz bocu i zamaste je, a povremeno ga zamijenite.

Nezgoda u kuhinji

Nemoguće je spriječiti neke nezgode u kuhinji i svaki istinski ljubitelj kuhanja priznaće da je barem jednom razbio čašu ili tanjir. Na kraju se ispostavlja da je najveći problem pokupiti sitne krhotine stakla. U tome će vam pomoći obična kriška hljeba kojom ćete brzo pokupiti sve komadiće stakla. Samo dobro pritisnite hljeb o površinu.

Zaštitite omiljeni recept

Ako kuhate prema nekom receptu koji ste zapisali na papir, stavite na njega prozirni poklopac da ga zaštitite od mrlja i masnoće. Druga opcija je da ga plastificirate, umijetnete u registrator s plastičnim omotima ili čak brzinski presvučete običnim selotejpom.

Ostaci hrane na jednom mjestu

Da biste što prije počistili kuhinju, odvojite malo vremena i obavite nešto i tokom kuhanja. Sve otpatke, poput kore krompira, mrkve ili ljuske jajeta, stavljajte u jedan lonac ili – još bolje – ambalažu namirnica koje koristite za kuvanje. Poslije sve to samo morate baciti.

Izvor: tportal.hr