6 stvari koje ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom
Soda bikarbona je odlična za mnoge stvari, ali nije pogodna za sve površine. Saznajte koje stvari ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom Soda bi...
Kuvanje je mnogima omiljeni hobi koji ih opušta, ali rijetko kome se sviđa onaj drugi dio posla – spremanje nakon skuhanog obroka.
Mirisi hrane šire se kuhinjom, potrudili ste se da pripremite zdrav obrok, okupili ste porodicu i zajedno uživali u ručku, a sada sve to treba i počistiti. Čak i ako se dogovorite da ovaj posao svaki put padne na drugog člana porodice, uz male trikove ljubitelja čišćenja i organizacije (ima i takvih) imaćete manje posla pa ih svakako vrijedi isprobati.
Začini i sitni sastojci
Uzmite komad papira za pečenje i na njega smjestite sve začine i slične sastojke koje planirate da koristite. Tako ćete poslije jednostavno baciti papir u smeće i spriječiti da se prosipaju po radnoj površini.
Kapanje ulja i masna boca
Bez obzira na to koje ulje volite da koristite prilikom kuhanja, svaka boca će se vremenom zamastiti zbog kapanja. Da biste to spriječili, omotajte komad papirnog ubrusa i zavežite ga gumicom za domaćinstvo. Papir će spriječiti da kapi ulja skliznu niz bocu i zamaste je, a povremeno ga zamijenite.
Nezgoda u kuhinji
Nemoguće je spriječiti neke nezgode u kuhinji i svaki istinski ljubitelj kuhanja priznaće da je barem jednom razbio čašu ili tanjir. Na kraju se ispostavlja da je najveći problem pokupiti sitne krhotine stakla. U tome će vam pomoći obična kriška hljeba kojom ćete brzo pokupiti sve komadiće stakla. Samo dobro pritisnite hljeb o površinu.
Zaštitite omiljeni recept
Ako kuhate prema nekom receptu koji ste zapisali na papir, stavite na njega prozirni poklopac da ga zaštitite od mrlja i masnoće. Druga opcija je da ga plastificirate, umijetnete u registrator s plastičnim omotima ili čak brzinski presvučete običnim selotejpom.
Ostaci hrane na jednom mjestu
Da biste što prije počistili kuhinju, odvojite malo vremena i obavite nešto i tokom kuhanja. Sve otpatke, poput kore krompira, mrkve ili ljuske jajeta, stavljajte u jedan lonac ili – još bolje – ambalažu namirnica koje koristite za kuvanje. Poslije sve to samo morate baciti.
Izvor: tportal.hr