Vlaga u prostoriji: Savjeti za borbu protiv plijesni i vlage
Ako zidovi počinju da se znoje ili ugledate male, neugledne mrlje koje izgledaju kao plijesan u uglovima sobe to može značiti mnogo veći problem ne...
Ovog Uskrsa probajte nešto drugačije – umjesto da jaja farbate kao i svake godine, bojama u prahu, pokušajte da ih ukrasite prirodnim bojama. Na primjer, crvenu boju dobićete uz pomoć cvekle, braon od luka, zelenu od špinata…
Crvena
Jaja skuhajte u vodi u koju ste dodali korijen cvekle ili crvenog radiča, a možete i da ih skuhate i s ljuskama crvenog luka. U zagrijane četiri šoljice vode dodajte cveklu isjeckanu na komade i dvije kašike sirćeta. Crvena jaja ćete dobiti i ako ih kuhate u soku od višanja, a jarkocrvenu – kuhajući ih u soku od malina.
Žuta
Za lijepu žutu boju potrebne su vam ljuske oraha koje je potrebno kuhati petnaestak minuta prije nego što ubacite jaja. Ukoliko želite intenzivniju boju, dodajte kore narandže. Ili, isprobajte ovaj način: u pola litra vode stavite nekoliko kašika karija, kuhajte 30 minuta, ohladite, procijedite, pa u ohlađenu vodu potopite tek skuhana jaja da odstoje jedan sat.
Braon
Najstariji način bojenja jaja je u ljusci od crnog luka. U kući uvijek ima crnog luka i dobro je početi sa skupljanjem ljuske nekoliko sedmica prije Uskrsa. Ako zaboravite, uvijek možete zamoliti prodavačicu na pijaci da vam sakupi iz njene korpe ili kupite 2-3 kg luka, skinite mu koru, a luk će se svakako iskoristiti u narednom periodu. Dakle, što više lukovine to bolje. U veliku šerpu naređajte red lukovine, red jaja (koja su stajala na sobnoj temperaturi bar 24 sata prije kuhanja), sipajte kašiku soli i kašiku sirćeta i stavite na vatru da sve zajedno proključa. Kad proključa, smanjite vatru i kuhajte sve zajedno 15 minuta. Dobro je da jaja budu što bolje skuhana jer će danima stajati na sobnoj temperaturi.
Zelena jaja
Da biste dobili zelena jaja najbolje je da koristite svježi špinat. Nasjeckajte ga i izlupajte, pa prokuhajte kao i prethodne sastojke. Lijepa zelena boja može se dobiti i od praziluka ili koprive.
Narandžasta jaja
Izrendajte mrkvu (5-6 komada), pa je prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim prokuhajte u 250 ml vode i dobićete lijepu prirodnu narandžastu boju.
Plava jaja
Nasjeckajte i izlupajte listove crvenog kupusa. Zatim ih prokuhajte u pola litra vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte sirće i jaja.
Ljubičasta – plava
U vrelu vodu dodajte vezicu ljubičica i nekoliko cvjetova zumbula, kuhajte petnaestak minuta i potom dodajte jaja. Želite li jaja boje lavande, onda pomiješajte šoljicu soka od grejpa i kašiku sirćeta. Plava jaja dobićete na sljedeći način: isjeckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine, prelijte litrom vode, prokuhajte, izvadite kupus, pa dodajte jaja. Za ljubičastu, prvo skuhajte veoma jak čaj od borovnice, pa u njemu kuhajte jaja 15 minuta na tihoj vatri.
Farbanje čajem
Ako za farbanje koristite čaj (zeleni daje žutu boju, šipak sivu, crni čaj narandžasto-žutu boju), postupak je slhedeći: u šoljicu stavite četiri kesice čaja i jednu kašiku sirćeta. Prelijte vrelom vodom i ostavite deset minuta da odstoji. Tek skuhano jaje potopite u šoljicu. Poslije 20 minuta dobiće boju.
Ukrasi na jajima
Ako ne želite da obojite cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene ukrase. Ostavite jaja da se osuše, pa ih uronite u boju. Ukrase možete dobiti i korišćenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.
Naravno, možete i pre kuvanja uraditi zanimljive stvari. Na primer, iskoristite razno cveće, biljke ili šta god vam još padne na pamet. Čvrsto ih “prilepite” uz živa jaja (ali ne lepkom- to nije ekološki, već npr.koncem), ubacimo u najlon čarapu i onda ih kuvamo u nekoj od odabranih boja.
Pustite mašti na volju i uživajte u ovom činu sa svojim najdražima!
Izvor: dnevno.rs