6 stvari koje ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom
Soda bikarbona je odlična za mnoge stvari, ali nije pogodna za sve površine. Saznajte koje stvari ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom Soda bi...
Da li ste znali da u vašem domu ima više različitih bakterija i toksičnih materija nego izvan njega? Ipak, s tim se možete izboriti i učiniti vaš dom zdravim mjestom za život!
Trovanje hranom kod kuće je sve češća pojava, a u čak 80 posto slučajeva uzročnik trovanja pronađen je u kuhinji. Da se to i vama ne bi desilo, primijenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene, te izbjegnite probleme.
Kuhinja
Zlatno pravilo glasi: skuhana i pripremljena hrana ne smije da dođe u dodir sa sirovom, nepripremljenom hranom. Preostalu hranu stavite što prije u frižider, a proces možete ubrzati tako što ćete posudu prethodno staviti u hladnu vodu.
Ne ostavljajte tečnu i kašastu hranu u kuhinjskim ormanima jer su oni idealno mjesto za razvoj bakterija. Sklonite hranu, dezinfikujte ormane i ostavite ih da se osuše.
Kućne ljubimce držite dalje od kuhinje, a nakon svakog dodirivanja životinje, ma koliko ona bila čista i njegovana, ruke operite sapunom.
Čuvanje hrane u frižideru
Mnogi nisu sigurni koliko vremena namirnice mogu da se čuvaju u frižideru. Na prosječnoj temperaturi frižidera, dakle na 5 stepeni C, ostaci jela mogu da se održe samo jedan dan.
Mljeveno meso i kobasice mogu se čuvati dva dana, piletina i račići najviše tri, masna riba i meso u većim komadima do pet, a nemasna riba do sedam dana. Mlijeko, sir, puter i jaja ne treba upotrebljavati nakon isteka roka.
Plinski šporet
Nažalost, često u novinama čitamo o slučajevima trovanja ugljen-monoksidom. Kako se to ne bi desilo, plinski šporet održavajte čistim jer je najčešći izvor azotnog dioksida i ugljen-monoksida, što može biti smrtonosno u velikim dozama. Provjerite da li su dizne prohodne i izbjegnite opasnost nakupljanja otrovnih gasova otvaranjem prozora ili korištenjem aspiratora.
Kako čistiti kuhinju
Za čišćenje različitih površina u kuhinji ne upotrebljavajte iste krpe. Ako dasku za sjeckanje, radnu površinu i pločice brišete istom krpom, proširićete bakterije po cijeloj kuhinji.
Redovno mijenjajte kuhinjske krpe i sunđere jer je vlažna kuhinjska krpa najbolje mjesto za razmnožavanje bakterija. Ruke je najbolje brisati papirnim ubrusima.
Oprano posuđe nemojte brisati krpom, već ga isperite čistom vrućom vodom i ostavite da se osuši.
Autor: Life Content