Ovaj recept za pečeni losos sa citrusima i mrkvom savršen je izbor za zdravu večeru, koja nije samo ukusna, već i nutritivno bogata.
Losos je poznat po tome što poboljšava funkciju mozga, a uz dodatak mrkve, bogate vitaminima, ovo jelo postaje pravi hranjivi obrok.
Polako pečenje na niskoj temperaturi omogućava da losos bude sočan i ravnomjerno pečen, dok mrkva postaje lagano karamelizirana i hrskava, dajući ovom jelu savršen balans okusa.
450 g malih mrkvi, opranih i prepolovljenih dužinom
1 kašičica čistog javorovog sirupa
2 kašičice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za prelivanje
½ kašičice mljevenog kima
Prstohvat mljevenog cimeta
Prstohvat kajenskog bibera
900 g divljeg lososa (oko 2,5 cm debelo)
So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
1 narandža, isečena na kolutove
Sjeckano svježe bilje, poput korijandera i peršuna
Kuhani integralni kus-kus, za serviranje
Pečeni losos sa citrusima i mrkvom – uputstvo:
Uključite pećnicu da se zagrije na 150°C. Mrkvu pomiješajte sa javorovim sirupom, maslinovim uljem, kimom, cimetom i kajenskim biberom, a zatim je začinite sa soli i biberom. Rasporedite je u plitki pleh za pečenje zapremine 2 litre. Pecite 15 minuta.
Stavite filete lososa na mrkvu, kožom prema dolje. Lagano ih prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Na losos stavite kolutove narandže i stavite sve u pećnicu. Pecite još 10 do 15 minuta, dok losos ne bude pečen do kraja, a mrkva postane mekana, ali još uvijek hrskava.
Nakon pečenja, pospite jelo sjeckanim svježim biljem, poput korijandera i peršuna, i poslužite uz kuhani integralni kus-kus.
Ovo jelo je jednostavno, brzo i bogato hranjivim tvarima, idealno za večernji obrok, kada želite uživati u zdravoj i ukusnoj hrani. Savršeno kombinira svježinu citrusnih plodova, bogatstvo lososa i slatkoću mrkve, čineći svaki zalogaj pravim užitkom.