Meksičke tortilje s mljevenim mesom
Sastojci (8 komada):
2 avokada
1 kašika soka od limete ili limuna
2 kašike milerama
so i biber
nekoliko listova zelene salate
4 paradajza
1 luk (usitnjen)
1 čen bijelog luka
500 g mljevenog mesa (govedine, junetine, svinjetine)
2 kašike ulja
2 kašike koncentrata paradajza
2 kašike temeljca
mljeveni čili
začinska mljevena paprika
8 tortilja
160 g ribanog sira
250 g kiselog vrhnja
Priprema:
Prepolovite avokado, uklonite košticu te ga zgnječite viljupkom i prelijte limunovim sokom. Potom pomiješajte avokado i mileram te začinite solju i biberom.
Operite salatu i narežite je na trakice. Paradajz također operite i narežite na ploške. Očistite luk i bijeli luk i sitno ih nasjeckajte.
Mljeveno meso zapecite na zagrijanom ulju pa dodajte luk i bijeli luk. Potom dodajte i koncentrat paradajza pa nakon nekoliko minuta zalijte temeljcem. Ostavite da se lagano krčka 10 minuta. Po želji začinite mljevenim čilijem i mljevenom paprikom te solju i biberom.
Tortilje zagrijte u rerni, premažite namazom od avokada, dodajte salatu, paradajz i mljeveno meso. Sve pospite ribanim sirom, dodajte malo kiselog vrhnja i zamotajte.
Izvor: kaufland.hr