
Piletina u sosu od gljiva i vrhnja

Sastojci:
450 g pilećih prsa
400 ml bijelog vina
150 g šampinjona
2 kašike maslinovog ulja
120 ml vrhnja za kuhanje
2 čena bijelog luka
60 g brašna
3 kašike maslaca
50 g parmezana
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica peršuna
Priprema:
Meso umotajte u prozirnu foliju i istucite tako da bude debelo 6-7 mm, a potom ga nasijecite na filete. Umočite svaki komad mesa u brašno i stavite ih sa strane.
U velikoj tavi zagrijte maslac i jednu kašiku maslinovog ulja, dodajte piletinu i pecite četiri minute sa svake strane, dok ne poprimi zlatnu boju.
Sklonite meso iz tavice i dodajte maslinovo ulje, gljive i nasjeckani bijeli luk. Dinstajte i miješajte. Ulijte bijelo vino, vratite piletinu i pospite bijelim lukom. Pričekajte da zavrije, a potom smanjite vatru, poklopite i pustite da se krčka 15-ak minuta.
Ponovno sklonite piletinu iz tave, ulijte vrhnje i pričekajte da se zagrije. Miješajte i dodajte naribani parmezan. Kad se sir otopi, pustite da krčka sve dok sos ne postane gust.
Vratite piletinu, kratko kuhajte kako bi se zagrijala i poslužite toplo.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images