Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Kiseli krastavci, orašasti plodovi, jabuke samo su neke od namirnica nakon kojih nećete poželjeti drugu hranu i sitost će trajati duže nego obično.
Čili
Najnovije studije pokazuju da ljuti začini pomažu u suzbijanju apetita. Oni koji su svom jelu dodali 1/4 kašičice čilija brže su se osjećali sitije i zadovoljnije. Tokom istraživanja, jednoj grupi su smanjili dnevni unos na 75 posto od preporučenog, ali su jelima dodali ljute začine. Niko od njih nije imao potrebu za više hrane, upoređujući s onima koji su jeli 100 posto dnevnog unosa, ali bez tih začina.
Zrna mahunarki
Grašak, sočivo i bob su bogati proteinima, vlaknima, antioksidansima, vitaminom B i gvožđem. Uz ishranu bogatu njima lakše ćete kontrolisati apetit jer vas duže čine sitima. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu “Obesity” otkrilo je i da su ljudi nakon jela koje je sadržalo mahunarke, bili za 31 posto zadovoljniji.
Jabuke
Ako pojedete jabuku pola sata prije glavnog jela, ješćete ga manje zato što će vas ona napuniti vodom i vlaknima.
Supa
Ljudi koji su za ručak najprije jeli supu, smanjili su ukupni unos kalorija od obroka za 20 posto. Supe su obično niskokalorične i ukusne, a budući da zauzimaju dosta mjesta u stomaku, nećete osjećati potrebu za još hrane.
Voda
Simptomi gladi i žeđi vrlo su slični. Ponekad ste možda samo žedni, a osjećaćete blagu glad. Pijte dovoljno vode dnevno kako bi ostali hidratizovani, ali i zato što će vam voda vratiti energiju, popraviti raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osjetite li popodne naglu potrebu za nečim slatkim, popijte čašu vode i pričekajte 10 minuta. Šanse su velike da će napad gladi proći, a vi se neće nabaciti nepotrebne kalorije.
Kiseli krastavci
Ne samo kiseli krastavci, već i ostalo ukiseljeno povrće pomoći će vam da smanjite unos kalorija. Ono u sebi sadrži masne kiseline koje poboljšavaju vezu između stomaka i mozga tako da stimulišu proizvodnju hormona koji poboljšavaju signaliziranje apetita. Ujedno sadrže i probiotike koji poboljšavaju probavu.
Jaja
Proteini iz jaja učiniće vas sitima do kasnog ručka. Istraživanja su pokazala da klasični doručak (jaja i slanina) najduže održavaju čovjeka sitim, smanjuju napade gladi, a zbog njih tokom dana ukupno jedete manje.
Tamna čokolada
Manje ćete je pojesti od npr. mliječne čokolade. Osetite li potrebu za nečim slatkim, posjegnite za njom. Osim što je nećete pojesti puno, blagotvorno će djelovati na krvni pritisak te zaštititi i srce i mozak.
Protein sirutke
Smatra se jednim od najzasitnijih proteina, a oni koji su ga pili kažu da su jeli 18 posto manje narednih nekoliko sati u odnosu na ostale namirnice. Možete ga dodati u smoothie, ali u svakom slučaju dobro provjerite šta kupujete.
Orašasti plodovi
Oni su prirodno rješenje da zaustave glad zbog svojih zasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana. Uz njih ćete se duže osjećati sitima, a ako ih jedete s ugljenhidratima, voćem i zobenom kašom, probava će se usporiti i regulisati šećer zbog čega nećete imati potrebu za slatkim napastima.
Zobena kaša
U poređenju s ostalim žitaricama, zobena kaša daje najduži osjećaj sitosti, ako je suditi prema dosadašnjim studijama. Bogata je vlaknima, proteinima i beta glukanom. Osim toga, nakon nje ćete osjećati manju želju za hranom dugo nakon jela, a neće biti ni iznenadnih napada gladi.
Avokado
Pojedete li pola avokada uz ručak osjećaćete se duže sito i kasnije ćete imati manju potrebu za grickanjem. Zbog svog sastava vrlo brzo vas može zasititi pa ćete uz njega sigurno preskočiti sve nezdrave i prazne kalorije između obroka.
Izvor: 24sata.hr