5 namirnica koje morate da izbacite iz ishrane – što prije!

by | 8 Juna, 2016

Sigurno ste znali kako “pet otrova” djeluje na vaš organizam i koliko mogu biti opasni ukoliko ih konzumirate svaki dan. Ipak, za njihovo korišćenje nemate izgovor, te je najbolje da ih odmah izbacite iz upotrebe.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bijela riža, rafinisane soli, pasterizovano kravlje mlijeko, rafinisani šećer i bijelo brašno su pet bijelih otrova, jer sadrže vrlo malo hranljivih materija, proteina i vitamina. Ako konzumirate ovih pet proizvoda svaki dan, povećaćete rizik od hipertenzije, dijabetesa i drugih bolesti.

Da li ste znali da ljudi koji jedu bijelu rižu pet puta sedmično, povećavaju do 17% rizik od dobijanja dijabetesa? Ovo je samo jedan primjer koliko ovi proizvodi mogu biti opasni i štetni.

Na sljedećim stranama pročitajte zašto morate da izbacite svaku od pomenutih namirnica

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Bijelo brašno

Bijelo brašno je skoro čist skrob i sadrži samo malu količinu hranljivih sastojaka originalnog zrna. Dodatni hemijski tretmani dovode do formiranja zrna proizvoda pod nazivom aloksan, koji se koristi u industriji za proizvodnju šećerne bolesti koji medicinski stručnjaci koriste u istraživanja kod zdravih miševa. Aloksan dijabetes prouzrokuje ogromne količine slobodnih radikala u beta ćelijama pankreasa, koje ih uništavaju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Bijeli šećer

Bijeli šećer ne može se smatrati hranom, već kao čista hemijska supstanca koja je ekstrakovana iz biljnih izvora kao što su šećerne trske ili repa. Zatim, njegov sok se vadi u ovom procesu koji uklanja sve proteine vlaknima formiranje i 90% zdravih hranljivih sastojaka. Da biste uklonili tečnost (koju sadrži šećer), dodaje se kreč, koji kreira alkalnu reakciju koja ubija skoro sve vitamine. Zatim su dodati ugljen-dioksid da ubrzavanje procesa kreča.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Kravlje mlijeko

Proces pasterizacija može pomoći da mlijeko ima duži rok trajanja, ali su troškovi toga jako visoki. Njihov proces uklanja vrijedne enzime, vitamine A, C, B6 i B12, a u isto vrijeme, omogućavajući prenos hormona i antibiotika u procesu mlijeka. Pasterizacija ubija korisne bakterije koje se mogu naći u sirovom mlijeku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Bijela riža

Bijela riža može značajno da utiče na nivo šećera u krvi, što je rizik za dobijanje dijabetesa. Preradom bijele riže uklanja se gornji sloj i klica gdje u osnovi ostaje samo dio koji se sastoji uglavnom od skroba.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Rafinisana so

Ovaj proizvod povećava rizik od nekih kardiovaskularnih problema. Rafinisana so ima svoj dio štetnih nuspojava za one koji je koriste previše. Dok kuhinjska so ima jod, što je potrebno za vaše dobro zdravlje, mnogi obrađuju hranu koja u sebi ne sadrži jod. Fluor je još jedan dodatak uključen u rafinerijskom procesu soli koji može biti loš za vas kada ga konzumirate previše, a kao posljedicu može izazvati visok krvni pritisak.

IZVOR: SUPERŽENA