Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Voće i povrće je izvor velikog broja vitamina, moćnih antioksidanata, minerala, proteina i valakana. Za vas smo izdvojili devet najboljih namirnica koje su u trenutno u sezoni i kojima možete popraviti svoje zdravstveno stanje, a rado ih preporučuju i nutricionisti.
Rukola
Sezona rukole je od proljeća do ranih ljetnih mjeseci i sadrži oko osam puta više kalcijuma, pet puta veću količinu vitamina A, C i K, kao i četiri puta više gvožđa u odnosu na tradicionalnu zelenu salatu.
Šljive
U kasno proljeće dolaze nam prve šljive, što je odlično jer naučnici tvrde da šljive pojačavaju sposobnost tijela da apsorbuje gvožđe, koje je povezano s visokim nivoom vitamina C, a uz to su i bogate antioksidantima. Ukoliko se konzumiraju redovno, šljive povećavaju imunološku funkciju. Kantor savjetuje da ih dodate na picu zajedno s kozjim sirom, čak i pečene u toplom desertu.
Rabarbara
Rabarbara je voće koje je dostupno skoro cijele godine, a prava sezona je zapravo rano proljeće. Izgledom podsjeća na celer, iako je crvene boje, a koristi se kao prirodni zaslađivač ili u kombinaciji s drugim voćem. Odličan je izvor antioksidanata i vitamina, kalcijuma i luteina, koji imaju bezbroj pozitivnih dejstava u vezi s kožom i očima.
Zeleniš
Iako se uglavnom koriste da ukrase skupa jela luksuznih restorana, ovo sitno zeleno povrće važno je za kožu i oči, jer sadrži vitalne materije, uključujući vitamine K, C i E, kao i lutein i beta karoten. Koristite ga umjesto zelene salate kako biste imali zdraviji obrok.
Kombuha
Ovaj fermentisani čaj povezuje se sa stimulacijom imunog sistema i poboljšava varenje i funkciju jetre. Sve je popularniji, a nutricionisti ga preporučuju umjesto kafe.
Klice
Pozitivna dejstva na zdravlje raznih klica svima su poznata, ali napomenućemo da bi ih trebalo dodati u salatu, zbog boljeg ukusa i više hranljivih materija. Velika količina vlakana i vitamina A, B kompleksa, C i E povećava energiju, što može dovesti do mršavljenja.
Aloe vera
Sok Aloe vere ima pročišćujuća dejstva koja poboljšavaju proces varenja, a može dovesti i do smanjenja nivoa šećera u krvi. Dodajte sok aloa vere u jutarnji šejk, da biste dobili slađi napitak koji se lakše pije.
Tamno zeleno povrće
Hloforil koji se nalazi u povrću tamno zelene boje je odgovoran ta zelenu boju biljaka, ali je takođe važan za zdravlje našeg krvotoka, jer pomaže tijelu da proizvede crvena krvna zrnca i reguliše protok kiseonika. Možete ga unijeti ako konzumirate kelj, rukolu, blitvu i sl. Takođe, može se kupiti i u tečnom stanju od kojeg se pravi bezalkoholni koktel od hlorofila. Pomiješajte sa sodom i dodajte svježe voće.
Nar
Nar je hipoglikemijsko voće, što znači da nema negativan uticaj na nivo šećera u krvi. Pokazalo se da jedinjenja iz nara imaju pozitivan efekat na krvne sudove, smanjuju rizik od srčanog udara i visokog krvnog pritiska.
Izvor: elle.rs