Bazno ili kiselo: Kako se održava idealna pH vrijednost organizma

by | 11 Jula, 2015

Jedan od najvećih izazova u ishrani modernog čovjeka jeste održavanje idealne pH vrijednosti organizma, jer na taj način pomaže tijelu da se izbori sa brojnim tegobama koje kasnije mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene probleme…

Najčešća nedoumica kod mnogih koji boluju od malignih oboljenja jeste kako da se hrane kako bi pomogli svom tijelu da se na najbollji mogući način izbori i sa bolešću i sa terapijom.

ThinkstockPhotos-480599147

Pojedini nutricionisti prije svega ističu da je karcinom, na neki način, odbrambeni mehanizam koji naše ćelije koriste da bi preživjele u kiseloj sredini, bez prisustva kiseonika. Zbog toga savjetuje da se prije svega povede računa o tome da ishrana bude što više alkalna jer mnoge namirnice za koje to i ne pomišljamo zapravo kreiraju kiselu pH vrijednost.

Da biste se pravilno hranili, osigurajte sebi 60% Iz ishrane treba izbaciti:

rafinirano ulje
šećer
sve vrste slatkiša
gazirane mineralne vode
kuhinjsku so
konzervisanu hranu
bijeli hleb i brašno
industrijski proizvedene začine
suhomesnate proizvode
margarine
majonez
kečap
svu industrijsku hranu u čijem sastavu ima sojinog ulja i ulja sa visokim sadržajem esencijalne masne kiseline omega 6.

U ishranu treba uvesti namirnice koje alkalizuju:

suho sirovo povrće bez obzira na ukus
voće (posebno limun koji iako ima izrazito kiseo ukus snažno alkalizuje tijelo)
bademe
integralne žitarice (posebno proso, med, zelene biljke jer sadrže hlorofil koji je veoma alkalan)
voda (jer je važna za proizvodnju kiseonika)
Ne treba zaboraviti ni na vježbanje, jer vježbe pomažu cijelom organizmu da održi alkalnost organizma tako što pospješuju opskrbljenost tijela kiseonikom.

Veoma je važan unos hrane bogate vlaknima, a preventivni efekat ima i unošenje vitamina i minerala. Posebno zaštitno dejstvo imaju kupus kelj, karfiol i brokule. Zaštitni efekat ima i unošenje kalcijuma, selena, vitamina C, E i B.

Nakon posljednjih nekoliko decenija postaje sve jasnije da je makrobiotika u velikoj mjeri uticala na promjenu stavova o ishrani zdravlju, i što je još važnije, pomogla mnogima da poboljšaju svoje zdravlje i izađu kao pobjednici u bici sa teškim bolestima i unaprede zdravlje svojih porodica i na taj način ostave trajan trag za buduće generacije.

Takođe je važno napomenuti da je u svim situacijama najbolji individalan pristup jer jedino na taj način, kada se potpuno poštuju potrebe nečijeg tijela, mogu da se postignu rezultati.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock