Kako unijeti dovoljno proteina u danu?
Niste sigurni kako unijeti dovoljno proteina? Pitate se možete li konzumirati previše? Nutricionista za sportsku prehranu, Andrew Shepherd, odgova...
Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Mnogima su sutlijaš, razni kolačići, kao i pita s jabukama nezamislivi bez ovog aromatičnog smeđeg praha. Dok se u većini zapadnih zemalja uglavnom dovodi u vezu sa slatkišima i napicima, u azijskim zemljama neizbježan je sastojak slanih jela.
Cimet jedinstvene ljekovite sposobnosti ispoljava zahvaljujući jedinjenjima koja se nalaze u esencijalnim uljima njegove kore. Najistraživanija jedinjenja su cinamaldehid, cinamilacetat i cinamilalkohol. Cimet se može uspješno koristiti i kao prezervativ, jer ispoljava značajna antioksidativna svojstva, a zanimljiva je činjenica i da samo mirisanje cimeta podstiče bolje funkcionisanje mozga.
Studije pokazuju da i male količine ovog začina koje se redovno unose putem ishrane mogu sniziti nivo lošeg, to jest LDL holesterola, kao i da može regulisati šećer u krvi, što je naročito važno osobama sa dijabetesom tipa 2.
Prema riječima stručnjaka, pokazalo se da cimet, zahvaljujući blagom antikoagulanstskom dejstvu, utiče na to da se u krvi stvara manje ugrušaka.
Rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Kopenhagenu pokazali su da je kod pacijenata sa dijagnostikovanim artritisom bol bio primjetno manji nakon jednog mjeseca svakodnevnog unosa kavene kašikice cimeta i meda u jutarnjim satima.