Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Čokolada je za većinu ljudi omiljena poslastica. Iako postoji puno vrsti ovog slatkiša, crna čokolada izdvaja sei zasluženo zauzima prvo mjesto na listi najboljih.
Crna čokolada ima pozitivan uticaj na naš organizam jer ima puno antioksidanasa, poboljšava memoriju, smanjuje količinu lošeg holesterola, a čak nam može pomoći i u borbi protiv viška kilograma.
Kao u svemu u životu, i sa crnom čokoladom treba biti umjeren. Nemojte pojesti odjednom cijelu tablu, već je konzumirajte u malim količinama, kockicu ili dvije dnevno.
Pogledajte za šta je sve dobra crna čokolada.
Smanjuje rizik od dijabetesa
Kockica tamne čokolada dnevno umanjuje rizik od dijabetesa. U jednom naučnom istraživanju utrvđeno je da su osobe koje su šest puta sedmično konzumirale tamnu čokoladu smanjile rizik od nastanka dijabetesa za 34 posto u poređenju sa osobama koje su pojele četiri kocke mjesečno.
Usporava nastanak bora
Naučna istraživanja pokazala su da uživanje u kockici ili dvije tamne čokolade dnevno utiče na elastičnost kože i tako usporava pojavu bora ispod očiju.
Štiti srce i kardiovaskularni sistem
Klinička istraživanja potvrdila su da kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka.
Smanjuje nivo lošeg holesterola
Jedna do dvije kockice crne čokolade snižava holesterol. Pošto ova čokolada sadrži mast, smanjuje nivo lošeg holesterola.
Takođe, tamna čokolada djeluje dobro protiv upala, a pokazala se i kao odličan borac protiv viška kilograma.
Zbog svega ovoga, opustite se i priuštite sebi zadovoljstvo i prijatan ukus crne čokolade.
Izvor: Life Content