Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Dijeta traje 32 dana i zasniva se na što većem konzumiranju hrane bogate antioksidansima, kao što su paradajz, salata, špinat, jaja, jogurt, brokoli, orašasti plodovi, pileće belo meso, ćuretina, riba, maslinovo ulje, crna čokolada…
Uz O2 dijetu, koju je osmislila nutricionistkinja Keri Glassman, bićete lijepi, zdravi i vitki. Zasnovana je na ORAC (skraćenica za Oxygen radical absorbance capacity), odnosno antioksidativnom kapacitetu. Riječ je o jedinici kojom se mjere vrijednosti antioksidansa u namirnicama, odnosno koliko određene namirnice štite od slobodnih radikala koji izazivaju mnoge oblike kancera, srčanih bolesti i prevremeno starenje. Hrana bogata antioksidansima, u čemu prednjače raznobojno voće i povrće, poboljšava kvalitet sna, pamćenje i kožu čini ljepšom i svježijom.
Dijeta O2 primijenjuje se tako što sabiramo ORAC bodove, uvijek imajući pred sobom listu koliko ih ima u kojoj namirnici. Podrazumijeva se da su najbolje one koje imaju najveći broj ORAC bodova jer, kako kaže Keri Glassman, konzumirajući ih “osjećaćemo se i izgledati bolje, imaćemo više energije i mršavićemo”. Dijeta traje 32 dana i sprovodi se u tri faze.
Prva faza traje samo četiri dana tokom kojih čistimo organizam. Dnevno unosimo 1.200 kalorija i 50.000 ORAC bodova. U ovoj fazi smanjujemo unos natrijuma i šećera, pa za samo četiri dana gubimo od jednog do 2,5 kilograma, s tim što se polovina odnosi na vodu iz organizma. Četiri dana čišćenja je teško izdržati, ali ukoliko u tome uspijete, slijedi prelazak u lakšu fazu.
Primjer jelovnika za prvu fazu (tokom svih dana jedete iste namirnice):
Doručak: jedno cijelo jaje i tri bjelanca s bosiljkom, zeleni čaj, voda s limunom ili 150 ml jogurta i jedna jabuka posuta cimetom
Užina: jabuka sa cimetom ili zeleni čaj
Ručak: špinat sa sirćetom, 85-120 g ribe sa začinima, voda s limunom
Užina: šaka borovnica ili povrće pripremljeno na pari, zeleni čaj
Večera: salate sa povrćem i kašičicom maslinovog ulja, 85-120 g proteina bez masnoća sa začinima, borovnice, voda s limunom ili zelena salata sa isjeckanim pečenim pilećim bijelim mesom.
Druga faza traje dve nedelje i svakog dana unosimo oko 1.500 kalorija i 30.000 ORAC bodova. Izbegavamo prerađene namirnice i hranu koja ima malu nutritivnu vrednost, a ishranu baziramo na prirodnoj hrani. Primer jelovnika za ovu fazu:
Doručak: 1 jabuka, 170 ml nemasnog jogurta, orah, cimet ili tost hleb sa domaćom marmeladom od šljiva
Užina: celer sa 2 kašičice maslaca i cimetom ili jogurt i kruška
Ručak: losos i salata
Užina: 170 ml nemasnog jogurta, 60 ml soka od nara, pola šoljice borovnica ili vruća čokolada bez šećera
Večera: losos sa balzamikom ili omlet od belanaca sa paprikom.
Naravno, u skladu sa brojem ORAC bodova možete sami da napravite jelovnik od namirnica koje najviše volite, ali vodite računa o tome da ne pređete limit. Dakle, stalno morate da brojite i računate, što je možda najnaporniji deo dijete.
Treća faza slična je prethodnoj i takođe traje dvije sedmice. Dozvoljeno je da svakog dana pojedete više voća i skroba, komadić čokolade i jednom sedmično da popijete čašu vina. U jednom rebru čokolade ima 5.900 ORAC bodova. Na ovaj način sedmično mršavimo od pola do jednog kilograma, a ovu fazu možemo da primijenjujemo trajno kao zdravu ishranu.
Namirnice koje se najviše preporučuju su paradajz, salata, špinat, jaja, jogurt, brokule, mango, orašasti plodovi, sojino mlijeko, pileće bijelo meso, ćuretina, riba, tofu, nar, cvekla, maslinovo ulje, zeleni čaj, sjemenke, tamna čokolada… Konzumiranjem ovih namirnica povećavate nivo antioksidansa u tijelu za 10 do 25 posto.
ORAC bodovi u 100 grama namirnice: crna čokolada 13.120, čokoladno mlijeko 6.740, suha šljiva 5.770, nar 3.307, crno grožđe 2.830, borovnica 2.400, kupina 2.036, bijeli luk 1.939, kelj 1.770, brusnica 1.750, jagode 1.540, špinat 1.260, malina 1.220, šljive 949, brokule 890, cvekla 840, narandže 750, crvena paprika 710, višnje 670, kivi 610, crveni grejpfrut 621, beli grejpfrut 483, belo grožđe 460, crni luk 450, kukuruz 400, patlidžan 390, karfiol 385, smrznuti grašak 375, krompir 300, kupus 295, zelena salata 265, dinja 250, banana 210, jabuka 207, tofu 205, mrkva 200, mahune 200, paradajz 195, kajsija 175, breskva 170, žuta bundeva 150, kruška 110, ajzberg salata 105, lubenica 100, celer 75, krastavac 60…
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock