Dijeta: Ljuta papričica skida celulit

by | 17 Juna, 2015

Ova dijeta zasniva se na namirnicama bogatim kalijumom i vitaminom C, što omogućava mršavljenje na dijelovima tijela na kojima se taloži celulit. Rezultati dijete su brzo vidljivi, jer ona predviđa unos oko 1.000 kalorija dnevno.

cili-paprika

Zbog restriktivnosti, dijetu ne upražnjavajte više od pet dana. Jela u dijeti su jednostavna, ishrana je bogata začinskim biljem, zbog čega su obroci puno ukusniji nego pri drugim dijetama.

Potrebno se je da se držite preporučenih načina pripreme namirnica, i da izbjegavate prženje na ulju. Pijte najmanje dva litra tečnosti dnevno, najbolje vode.

Svaki obrok jedite u tačno određeno vrijeme (doručak u 8 sati, užina u 10 sati, ručak u podne, poslijepodnevna užina neka bude u 16 sati, a večera u 18 sati). Prepodnevna užina je uvijek ista – 40 grama sušenog voća.

PRVI DAN

Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt s manje masti, kašika meda, kašika ovsenih pahuljica i na kriške narezana kruška

Ručak: pileća prsa u pikantnom sosu i kuhani pirinač (100 g pilećeg mesa, 40 g pirinča, bijeli luk i peršun po želji, 2 dcl supe od povrća, 2 kašike manje masnog kiselog mlijeka ili nemasnog jogurta, kašika maslinovog ulja, so i ljuta papričica – feferon)

Poslijepodnevna užina: narandža

Večera: salata s jajetom i šunkom (60 g zelene salate, tvrdo kuhano jaje, 50 g nemasne šunke, 4 kašike soka od narandže, nastrugani ren, so i jedna feferona), 50 g integralnog hljeba

DRUGI DAN

Doručak: frape od 1,5 dl neobranog mlijeka i 125 g banane

Ručak: tjestenina u sosu od pečuraka (40 g tjestenine, 200 g šampinjona, čen izgnječenog bijelog luka, narezani vlašac, 2 kašike kiselog mlijeka ili jogurt, so i biber, 20 g mljevenih oraha)

Poslijepodnevna užina: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira

Večera: salata s mangom (salatu začinite sa tri kašike soka od narandže, jednom kašikom sirćeta, i feferonom) i kriška prepečenog integralnog hljeba, namazanog svježim kravljim sirom

TREĆI DAN

Doručak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurta, 1 kašika ovsenih pahuljica, 1 kašičica meda (sve promiješajte)

Ručak: supa od povrća (narezani bijeli luk, 1/2 l supe od povrća, 200 g tikvica i paprika narezana na kockice, 50 g nemasne šunke, 50 g graška, so, biber, maslinovo ulje, sirće, sojin sos)

Poslijepodnevna užina: jabuka

Večera: salata od pilećeg mesa i tikvica (60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 kašike soka od narandže, kašika sirćeta, so i biber, 3 kašike kiselog mlijeka ili jogurta), 40 g integralnog hljeba

ČETVRTI DAN

Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g banane

Ručak: morska riba s pirinčem (40 g pirinča, 2 fileta ribe po želji, kašičica soka od limuna, so i biber, kašičica nastruganog rena, kašičica majčine dušice, 2 dcl supe od povrća, 2 kašike kiselog mlijeka ili jogurta, paradajz)

Poslijepodnevna užina: integralno pecivo sa 20 g šunke, sendviču dodajte senf i zelenu salatu

Večera: salata od šampinjona (70 g zelene salate, 100 g mahuna, 150 g šampinjona, 3 kašiče soka od narandže, kašika soka od limuna, kašika maslinovog ulja, malo izgnječenog bijelog luka, so i biber), jedno integralno pecivo

PETI DAN

Doručak: jabuka, kašika soka od limuna, nemasni jogurt, kašika ovsenih pahuljica i kašika meda (sve promiješajte)

Ručak: svinjski odrezak na istočnjački način (150 grama mesa, krastavac izrezan na kolutiće, 1/2 paprike, 2 kašike narandžinog soka, kašika sirćeta, 1/2 kašike ulja, so, biber, kašičica korijandera u prahu, 1/2 čena bijelog luka, 2 kašike sojinog sosa), 50 g integralnog hljeba

Poslijepodnevna užina: 1/2 ananasa.

Večera: salata s mrkvom i brokulama (250 g zelene salate, 200 g mrkve, 100 g kuhanih brokula, 2 kašike kiselog mlijeka ili jogurta, 1 kašika soka od narandže, kašika senfa, so i biber), 40 g integralnog hljeba, 30 g šunke

Izvor: Life Content
Foto: Unsplash