Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Da biste oblikovali struk i ujedno sačuvali dobro zdravlje, morate da počnete da izbjegavate hranu koja je ukusna, ali prije svega opasna, kao što su suhomesnati proizvodi, masni sirevi, slatkiši, slane grickalice, tjestenina.
Ova dijeta namijenjena je ženama koje žele da smršaju u struku i gornjem djelu tijela. Dnevni meni sadrži oko 1.300 kalorija, a za nedjelju dana može da se „skine“ od jednog do dva kilograma.
Jelovnik napravite na bazi svježeg voća i povrća, mlječnih proizvoda sa niskim procentom masti, ribe i bijelog mesa, integralnih žitarica. Kao začin koristiti biljna ulja (od maslina, kukuruza, suncokreta ili soje), najviše tri kašikice aromatične trave dnevno. Soliti minimalno, i piti najmanje dva litra vode dnevno, najbolje mineralne, negazirane.
PONEDjELjAK
Doručak: šoljica jogurta i 3 keksa od integralnih žitarica
Ručak: 70 g špageta u sosu od paradajza, 200 g salate od mješanog povrća
Večera: 100 g bijelog pilećeg mesa sa roštilja, 250 g kuhanog povrća (tikvice, špinat, blitva), kriška integralnog hljeba.
UTORAK
Doručak: šoljica zelenog čaja, 150 g svježe cijeđenog soka od mrkve, šoljica nemasnog jogurta, kriška integralnog hljeba
Ručak: 200 g zelene ili kupus salate, 70 g testenine sa povrćem
Večera: manja porcija supe od povrća, 80 g kuhane šunke, 2 kuhana krompira
SREDA
Doručak: šoljica kave, 2 integralna keksa
Ručak: 100 g kuhane riže, 100 g povrća na žaru, 150 g kuhanog špinata, kriška integralnog hljeba
Večera: 100 g telećeg pečenja začinjenog sokom od limuna, 200 g kuhane blitve, 3 integralna krekera
ČETVRTAK
Doručak: šoljica kave od ječma, šoljica nemasnog mlijeka sa 2 kašike muslija
Ručak: 80 g tjestenina pomiješanih sa 50 g tikvica proprženih u tiganju sa glavicom crvenog luka, 200 g salate od kuhanih krompira i mrkve
Večera: omlet od 2 jajeta, 100 g kuhanog špinataa i 200 g kuhanog povrća po želji, jedna kriška integralnog hljeba
PETAK
Doručak: šoljica zelenog čaja, 4 integralna keksa
Ručak: 80 g špageta sa školjkama, 250 g zelene salate sa paradajzom začinjene origanom
Večera: 200 g ribe sa roštilja, 200 g miješanog kuhanog povrća (mrkva, krompir i tikvice), kriška integralnog hljeba
SUBOTA
Doručak: šoljica kave od ječma sa malo mlijeka, 2 kriške dvopeka sa medom
Ručak: 100 g tjestenina u sosu od paradajza, 200 g zelene salate
Večera: supa od povrća, 150 g tunjevine iz konzerve i 150 g kuhanog špinata
NEDELjA
Doručak: šoljica čaja i 3 keksa od integralnih žitarica
Ručak: 100 g špageta sa pečenim plavim patlidžanom, 200 g svježeg povrća (paradajz, mrkva i zelena salata)
Večera: 150 g telećeg mesa sa roštilja začinjenog ruzmarinom, 200 g pirea od krompira i 3 šljive.
Užina uvijek ista
Svakog dana za užinu jesti:
Prije podne: porcija voćne salate (po želji kombinujte kivi, narandže, grejpfrut, maline, ananas), ili 2 krekera od integralnih žitarica, ili jabuka, ili čaša svježe cijeđenog soka od narandže ili grejpfruta
Popodne: šoljica nemasnog jogurta ili čaša soka od paradajza, ili porcija voćne salate od krušaka i malina, ili 2 integralna keksa, ili 100 g ananasa.
Izvor: novosti