
Zdravstvene prednosti borovnica – i najbolji načini za njihovu konzumaciju
Mnogo je benefita i zdravstvenih prednosti konzumacije borovnica. Borovnice su jedno od najomiljenijih voća, a njihova popularnost nije bez razlog...
Kada je u pitanju postizanje savršenog tena, dijeta za lijepu kožu zapravo znači da ste ono što jedete.
Održavanje dosljedne rutine njege kože koja koristi snažnu kombinaciju anti-age proizvoda kako bi se poništio i spriječio budući nastanak oštećenja ključno je za postizanje mladalačke i blistave kože.
Međutim, to nije jedini faktor u potrazi za divnom kožom. Ono što jedete – i ono što preskočite – svakodnevno igra ključnu ulogu u integritetu i izgledu vaše kože.
Nicole Avena, doktorica nauka, nutricionistkinja i autorica knjige “Zašto dijete ne uspijevaju”, dijeli neke od najboljih namirnica koje će riješiti, ali i spriječiti glavne univerzalne probleme u njezi kože.
Za glađu kožu bez bora: Jednostavno je – sjetite se da uključite širok spektar voća i povrća.
ŠTA JESTI: Jagode, paprike, narandže, brokoli, ananas, kelj, papaja i kivi.
„Svaka od ovih namirnica bogata je vitaminom C, antioksidansom koji je uključen u sintezu kolagena, među drugim esencijalnim funkcijama kože“, objašnjava Avena.
„Iako precizan mehanizam kojim vitamin C štiti od bora još uvijek nije potpuno razjašnjen, istraživanja pokazuju da je veza stvarna.“ U istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, istraživači su pokazali povezanost između visokog unosa vitamina C i manje bora kod ljudi koji nisu unosili dovoljne količine ovog antioksidansa, dok su konzumirali značajno više ugljikohidrata i masti.
Povećajte unos ribe i povrća svaki dan.
ŠTA JESTI: Lisnato povrće poput kupusovih listova i špinata, kao i svježa, organska riba poput divlje lososa.
„Riba sadrži omega-3 masne kiseline, a povrće obično sadrži brojne nutrijente, uključujući vitamine A i C, koji su ključni za zdravlje kože“, kaže Avena. Istraživanje objavljeno u European Journal of Dermatology pokazalo je da su oni koji nisu imali akne konzumirali značajno više ribe i povrća u odnosu na osobe s upornim aknama. „To sugerira potencijalnu ulogu ovih namirnica u zaštiti od razvoja akni“, objašnjava Avena. Drugo istraživanje objavljeno u Journal of the American Academy of Dermatology također je našlo dokaze da riba ima zaštitni učinak protiv akni.
Za zdravu, hidriranu kožu: Zamijenite svoju jutarnju i popodnevnu kafu za čaj.
ŠTA PITI: Organski zeleni čaj bez kofeina.
„Zeleni čaj sadrži veliku količinu antioksidansa poznatih kao polifenoli, a nedavno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da zeleni čaj povećava hidrataciju kože, poboljšava protok krvi i povećava opskrbu kože kisikom“, objašnjava Avena.
Bit245/Getty Images Plus