
Kako obogatiti smoothie proteinima na prirodan način – bez praha
Postoji mnogo prirodnih sastojaka koji mogu uveliko poboljšati nutritivnu vrijednost vašeg napitka, bez potrebe za dodavanjem skupih proteinskih pr...
Đumbir je jedan od onih sastojaka koji ne samo da unapređuje ukus hrane, nego nudi i niz zdravstvenih koristi.
Poznat po svom oštrom, začinjenom okusu, ovaj moćni korijen koristi se u kulinarstvu širom svijeta, a njegovi učinci na zdravlje mnogima su poznati već stoljećima. Bilo da se koristi u slanim jelima, desertima ili napicima, đumbir daje poseban šarm svakoj pripremi. Ako još niste u potpunosti istražili sve njegove prednosti, ovaj članak vam donosi sve što trebate znati.
Đumbir je začin koji potiče od biljke Zingiber officinale, koja raste u tropskim krajevima, a najviše u jugoistočnoj Aziji. Jestiv dio biljke je rizom, odnosno podzemni dio stabljike. Zbog toga ga često nazivaju i “korenom đumbira”. Iako je poznat po svom pikantnom ukusu, đumbir nudi mnogo više od toga – od poboljšanja zdravlja do obogaćivanja svakodnevnih jela.
Đumbir nije samo ukusan začin – on je i pravi eliksir zdravlja. Njegove brojne prednosti čine ga nezaobilaznim u svakodnevnoj ishrani, a evo kako vam može pomoći:
1. Smanjuje rizik od bolesti
Đumbir je bogat antioksidansima i protivupalnim spojevima, poput gingerola i šogaola, koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa. Dugoročno, kronične upale mogu oštetiti zdravlje i povećati rizik od ozbiljnih bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak. Ove komponente čine đumbir prirodnim zaštitnikom od tih prijetnji.
2. Olakšava mučninu
Ako se osjećate mučno, bilo da je riječ o trudnoći, morskoj bolesti ili nuspojavama hemoterapije, đumbir može biti vaše spasonosno rješenje. Studije su pokazale da đumbir smanjuje mučninu tako što djeluje na neurotransmitere u probavnom sustavu, olakšavajući nelagodu.
3. Ublažava bol
Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, đumbir je poznat po tome što ublažava razne vrste bolova. Koristi se za smanjenje bolova izazvanih menstrualnim grčevima, bolovima u zglobovima, leđima i migrenama. Gingeroli u đumbiru smanjuju upalu, što dovodi do smanjenja bola.
4. Kontrola nivoa šećera u krvi
Za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, đumbir može biti od pomoći. Istraživanja sugeriraju da đumbir može poboljšati regulaciju šećera u krvi povećanjem osjetljivosti na insulin, što je ključno za kontrolu glukoze.
Iako đumbir ima mnoge koristi, prekomjerna konzumacija može izazvati neke nuspojave. Previše đumbira može dovesti do probavnih smetnji kao što su podrigivanje, žgaravica, nadutost i proljev. Korištenje đumbira u umjerenim količinama je ključno za uživanje u njegovim zdravstvenim prednostima bez neželjenih efekata.
Kada kupujete đumbir, birajte komade koji su čvrsti, sa glatkom, sjajnom kožom koja je svijetlo smeđa ili bež. Izbjegavajte komade sa naboranom kožom ili one koji imaju ožiljke, plijesan ili oštećenja. Svježi đumbir najbolje je čuvati u hladnjaku, omotan u papirnu maramicu i stavljen u plastičnu vrećicu, gdje može ostati svjež nekoliko tjedana.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Đumbir je svestran začin koji se može koristiti u raznim jelima – od supe do kolača, od piletine do povrća. Njegov specifičan okus i miris mogu transformirati jednostavna jela u nešto posebno.
Začini i dodaci
Đumbir se odlično slaže s drugim začinima poput cimeta, vanile, klinčića, kao i s biljem poput peršuna i mente. Također, izvrsno se kombinuje s voćem i povrćem, uključujući jabuke, breskve, citruse, bundeve i patlidžane. Njegova pikantnost može savršeno balansirati slatke okuse, pa ga možete koristiti u kombinaciji sa čokoladom, javorovim sirupom, smeđim šećerom i medom.
U desertima
Đumbir je čest sastojak u mnogim desertima, osobito onima s citrusima. Savršen je u kolačima poput limun-đumbir bunde, ali i u starim, klasčnim receptima poput mekih đumbir keksa ili đumbir hleba.
U napicima
Za osvežavajući napitak bez kofeina, možete pripremiti đumbir čaj. Također se odlično slaže s hladnim pićima kao što su spritzi s hibiskusom i đumbirom, ili sokovi od grejpa, šargarepe i đumbira. U smutijima, đumbir se dobro kombinuje s voćem poput ananasa ili bobičastog voća.
U proteinima
Za jela s piletinom, škampima ili svinjetinom, đumbir će im dodati duboki, začinjeni okus koji se savršeno uklapa s drugim sastojcima.
Đumbir je daleko više od običnog začina – to je moćan saveznik za vaše zdravlje i nevjerojatan sastojak u kuhinji. Sa svojim antiupalnim, antioksidativnim i probavnim svojstvima, đumbir zaslužuje svoje mjesto u svakodnevnoj ishrani. Bilo da ga koristite u toplim napicima, u jelima sa povrćem ili u slatkim desertima, đumbir će svakako obogatiti vaš meni i pružiti vam brojne zdravstvene koristi.
5second/Getty Images Plus