Doktori upozoravaju: Ovih 7 namirnica nikad ne treba da jedete

by | 14 Januara, 2016

Svi smo čuli da namirnice koje jedemo svakodnevno sadrže toksine i opasne hemikalije. Jesti zdravo znači konzumirati namirnice koje su minimalno obrađene i koje ne sadrže aditive.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Evo namirnica za koje različiti eksperti za hranu sa svih krajeva svijeta kažu da ih nikada ne treba jesti!

1. Endokrinolozi – paradajz u konzervi

Problem je u limenim konzervama. One sadrže bisfenol-A, sintetički estrogen koji se dovodi u vezu s reproduktivnim problemima, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću.

Alternativa: Sok od paradajza iz staklene flaše.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Farmeri – meso grla koja su hranjena kukuruzom

Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. Većina današnjih farmera, zbog pritiska i želje za većim profitom, hrani stoku kukuruzom i sojom zato što su jeftiniji.

Altrernativa: Meso stoke koja se hranila travom sadrži više beta-karotena, vitamina E, omega-3 masnih kiselina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Uz to, sadrži manje zasićenih masti. Iako je ovo meso skuplje, mnogo je zdravije i ukusnije.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

3. Toksikolozi – kokice iz mikrovalne

Problem je u supstanci PFOA, hemikaliji koja se nalazi u ambalaži kokica za mikrvalnu. Ova hemikalija dovodi se u vezu s neplodnošću, kao i problemima s jetrom i pankreasom. U mikrovalnoj ova hemikalija isparava i ulazi u kokice, a u ljudskom tijelu se može zadržati godinama.

Alternativa: Obične kokice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Poljoprivrednici – neorganski krompir

Neorganski krompii sadrži herbicide, pesticide i fungicide. Neorganski krompir možete prepoznati po tome što ne može da proklija.

Alternativa: Organski krompir. Neki bi možda pomislili da je alternativa oprati krompir, ali hemikalije su apsorbovane u tolikoj mjri da pranje nije nikakvo rješenje.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

5. Eksperti za ribarstvo – losos sa farmi

Kao što nije prirodno da krave jedu žitarice, tako nije prirodno ni da lososi budu ograđeni mrežom i da se hrane sojom, živinskim otpacima ili čak hidrolizovanim perjem pilića. Meso lososa koji se uzgajaju na ovaj način izuzetno je kancerogeno i dovodi se u vezu s dijabetesom i gojaznošću.

Alternativa: Divlji, ulovljeni losos.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

6. Biotehnološki eksperti – neorganska soja (GMO nefermentisana soja)

Jedina soja koja je prihvatljiva za ljudsku upotrebu jeste fermentisana soja. Nažalost, 90% soje u svijetu je genetski modifikovano i izaziva dugoročne probleme sa zdravljem, zato što remeti balans hormona, a može da dovede čak i do raka.

Alternativa: Fermentisana soja.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

7. Eksperti za organsku hranu – neorganske jabuke

Od svih neorganskih proizvoda, jabuke sadrže najveći nivo pesticida. Rezultati više istraživanja izloženost ovim pesticidima dovode u vezu s rakom i Parkinsonovom bolešću.

Alternativa: Organske jabuke. Iako su mnogo skuplje, one su mnogo ukusnije i neuporedivo zdravije.

Izvor: Fokuzz.com