Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Svi smo čuli da namirnice koje jedemo svakodnevno sadrže toksine i opasne hemikalije. Jesti zdravo znači konzumirati namirnice koje su minimalno obrađene i koje ne sadrže aditive.
Evo namirnica za koje različiti eksperti za hranu sa svih krajeva svijeta kažu da ih nikada ne treba jesti!
1. Endokrinolozi – paradajz u konzervi
Problem je u limenim konzervama. One sadrže bisfenol-A, sintetički estrogen koji se dovodi u vezu s reproduktivnim problemima, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću.
Alternativa: Sok od paradajza iz staklene flaše.
2. Farmeri – meso grla koja su hranjena kukuruzom
Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. Većina današnjih farmera, zbog pritiska i želje za većim profitom, hrani stoku kukuruzom i sojom zato što su jeftiniji.
Altrernativa: Meso stoke koja se hranila travom sadrži više beta-karotena, vitamina E, omega-3 masnih kiselina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Uz to, sadrži manje zasićenih masti. Iako je ovo meso skuplje, mnogo je zdravije i ukusnije.
3. Toksikolozi – kokice iz mikrovalne
Problem je u supstanci PFOA, hemikaliji koja se nalazi u ambalaži kokica za mikrvalnu. Ova hemikalija dovodi se u vezu s neplodnošću, kao i problemima s jetrom i pankreasom. U mikrovalnoj ova hemikalija isparava i ulazi u kokice, a u ljudskom tijelu se može zadržati godinama.
Alternativa: Obične kokice.
4. Poljoprivrednici – neorganski krompir
Neorganski krompii sadrži herbicide, pesticide i fungicide. Neorganski krompir možete prepoznati po tome što ne može da proklija.
Alternativa: Organski krompir. Neki bi možda pomislili da je alternativa oprati krompir, ali hemikalije su apsorbovane u tolikoj mjri da pranje nije nikakvo rješenje.
5. Eksperti za ribarstvo – losos sa farmi
Kao što nije prirodno da krave jedu žitarice, tako nije prirodno ni da lososi budu ograđeni mrežom i da se hrane sojom, živinskim otpacima ili čak hidrolizovanim perjem pilića. Meso lososa koji se uzgajaju na ovaj način izuzetno je kancerogeno i dovodi se u vezu s dijabetesom i gojaznošću.
Alternativa: Divlji, ulovljeni losos.
6. Biotehnološki eksperti – neorganska soja (GMO nefermentisana soja)
Jedina soja koja je prihvatljiva za ljudsku upotrebu jeste fermentisana soja. Nažalost, 90% soje u svijetu je genetski modifikovano i izaziva dugoročne probleme sa zdravljem, zato što remeti balans hormona, a može da dovede čak i do raka.
Alternativa: Fermentisana soja.
7. Eksperti za organsku hranu – neorganske jabuke
Od svih neorganskih proizvoda, jabuke sadrže najveći nivo pesticida. Rezultati više istraživanja izloženost ovim pesticidima dovode u vezu s rakom i Parkinsonovom bolešću.
Alternativa: Organske jabuke. Iako su mnogo skuplje, one su mnogo ukusnije i neuporedivo zdravije.
Izvor: Fokuzz.com