Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Ovsena kaša dosta je zapostavljena kod nas, a veoma je zdrava namirnica s kojom je idealno započeti dan, naročito ako želite da smršate.
Doručak je najvažniji obrok u toku dana i nikako ne treba da ga izbjegavate. Ako želite da smršate, pokušajte da doručkujete ovsenu kašu. Ona će spriječiti pojavu gladi koja se obično javi oko podneva.
Ovas sadrži više vlakana od drugih žitarica i malo šećera, što znači da njegov nivo u krvi neće naglo pasti nakon obroka. Kora ove žitarice bogataje beta glukanom, lijepljivom vrstom vlakna koja pomaže probavi tako što usporava prolazak hrane kroz probavni trakt. Time se usporava i apsorpcija ugljenih hidrata, a to znači da neće doći do naglog skoka šećera u krvi, tj. neće doći do hitne potrebe za insulinom.
Ovas je veoma dobra žitarica za dijabetičare, ali i za osobe koje su na dijeti. Naime, konzumacijom ove žitarice se apetit drži pod kontrolom i smanjuje se želja za čestim grickanjem “zabranjenih namirnica” kao što su čips ili slatkiši.
Ovas predstavlja dobar izvor proteina i bogat je mineralima kao što su kalijum, magnezijum, fosfor, mangan, bakar i cink. Osim što može da bude od velike pomoći dijabetičarima, konzumiranje ove žitarice može da pomogne kod snižavanja povišenog nivoa holesterola, kod sprečavanja raka debelog crijeva, a predstavlja i dobar lijek protiv zatvora.
Idealan doručak je ovsena kaša i jogurt ili mlijeko sa niskim procentom masti, svježe voće i orašasti plodovi. Ovakva kaša će vas napuniti energijom i uspješno ćete moći da obavljate sve dnevne obaveze.
Ako u svoju ishranu uključite ovsene mekinje, možete bolje da držite pod kontrolom glukozu i insulin u krvi poslije obroka, bilo da imate problema sa šećernom bolešću ili ne.
Novo naučno istraživanje objavljeno u magazinu Annals of Nutrition & Metabolism pratilo je 36 muškaraca koji su bili podijeljeni u tri grupe. Prva grupa za doručak jela je ovsenu kašu, druga kukuruzne pahuljice, a treća je preskakala ovaj obrok.
Tri sata nakon doručka ispitanici su bilježili koliko su gladni, ali i davali uzorke krvi na analizu. Za ručak su pili tečne obroke, a naučnici su im rekli da popiju onoliko koliko im je potrebno da bi se osjetili siti. Istraživanjem je potvrđeno da su ispitanici iz prve grupe bili manje gladni od ostalih, i da su pojeli 30 posto manje obroka za ručak.
Zbog toga, ako želite da se riješite viška kilograma, zaboravite na preskakanje doručka i uvedite ovsenu kašu u svoj jelovnik.
Izvor: Life Content