Držite li dvodnevnu dijetu?

by | 4 Marta, 2014

DRŽITE DIJETU DVA DANA U SEDMICI, A PREOSTALIH PET JEDITE NORMALNO, ALI UMJERENO”, PORUČUJU AUTORI BESTSELERA DVODNEVNA DIJETA. DA LI JE FORMULA 5:2 ZAISTA USPJEŠNA AKO ŽELITE DA SMRŠATE I NA KOJIM PRINCIPIMA ZAPRAVO FUNKCIONIŠE OVAJ TRENUTNO VEOMA POPULARNI REŽIM ISHRANE?

VIŠE O OVOME PROČITAJTE U MARTOVSKOM IZDANJU MAGAZINA LJEPOTA&ZDRAVLJE, A DO TADA SE ZADOVOLJITE SA OVA TRI „RESTRIKTIVNA“ RECEPTA…

16931

Japanska miso supa sa šitake gljivama

Sastojci:

  • 4 šolje vode
  • 1/3 šolje miso paste
  • 3 praziluka (isjeckana)
  • 1 kašika morskih algi, nori ili wakame
  • 200 grama mekšeg tofua (nasjeckanog na kockice), malo soja sosa i 1/2 kašičice susamovog ulja (nije obavezno).

Priprema:
1. Stavite vodu da prokuha pa dodajte morske alge. Ostavite da se krčka barem 5 minuta. (Alge možete i samo potopiti u šolji u malo hladne vode i ostaviti desetak minuta da otpuste, pa s tom vodom prebaciti u šerpu).
2. Smanjite temperaturu i dodajte ostale sastojke. Ako kuhate još povrća, ostavite prvo da se skuha (15 do 20 minuta) s prethodno potopljenim algama, pa miso pastu dodajte na kraju. Voda ne bi trebalo da kuha jer će miso tako izgubiti ukus. Dovoljno je odvojeno promiješati miso pastu s malo vode dok se ne rastvori, pa dodati u supu. 3. Promiješajte i ostavite kratko na najnižoj temperaturi, ali pazite da voda ne proključa. Skinite sa šporeta, pospite isjeckanim peršunom i služite toplo.

f1

Jogurt s voćem i kukuruznim pahuljicama

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 jogurta (ne tekuća)
  • 1 narandža
  • 1 limeta
  • 20 dg jagoda
  • 10 dg borovnica
  • 10 dg grožđica
  • 20 dg kukuruznih pahuljica

Priprema:
1. Iscijedite sok narandže, naribajte koricu limete, dodajte grožđice i ostavite da se marinira jedan sat.
2. Dodajte jogurt te pomiješajte sa sokom od narandže i grožđicama.
3. Na dno posude stavite pahuljice, preko njih jogurt, potom jagode prerezane napola i borovicu. Dolijte ostatke jogurta, ukrasite voćem i posipajte ostatkom pahuljica.

f2

Piletina s rukolom

Sastojci:

  • rukola
  • zelena salata
  • 200 g cherry paradajza
  • 150 g žute paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so
  • 1 limun
  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 kašika ulja
  • 120 g kiselog vrhnja
  • kopar

Priprema:
1. Rukolu i isjeckane listove zelene salate staviti u zdjelu. Dodati isječen cherry paradajz i papriku. Posoliti, preliti sokom od limuna i maslinovim uljem.
Piletinu začiniti i grilovati, a zatim isjeći na trake. Salatu servirati na tanjir, dodati pileće meso te preliti mješavinom kiselog vrhnja i isjeckanog kopra.