
Kako pravilno jesti sjemenke suncokreta
Sjemenke suncokreta mnogima izazivaju sjećanja na uživanje u grickanju tokom utakmica bejzbola i piknika – i jednako su zabavne i...
Dunja Dimitrijević za Ljepotu & Zdravlje otkriva više o veganskoj ishrani i kako ona doprinosi zdravlju, energiji i ravnoteži u svakodnevnom životu.
Veganska ishrana, kao i način života, sve više postaje tema o kojoj se otvoreno govori. Za mnoge, ovaj put je lična odluka koja se temelji na moralnim, zdravstvenim i ekološkim razlozima.
Dunja Dimitrijević, mlada medicinska sestra koja već pet godina praktikuje veganstvo, svojim receptima na Instagram profilu @Vegantasticna pokazuje da veganska ishrana može biti jednostavna, zabavna i raznovrsna. U intervjuu, Dunja nam otkriva šta je inspirisalo da pređe na veganstvo, kako se nosi s izazovima ovog načina života, te kako njezin izbor utječe na zdravlje i energiju.
Kroz njene savjete, saznajte kako kreirati ukusne veganske obroke koji su i hranjivi i lako dostupni, a ujedno i dobra prilika da živimo u skladu s našim vrijednostima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kao što sam već rekla svoj put u veganstvo sam započela prije skoro 5 godina. Jedan od mojih glavnih razloga za taj put je dokumentarni film Earthlings. Taj film mi je brat preporučio riječima: ,”Ja neću više da jedem meso, pogledaj ovaj film i vidjet ćeš”.
U suštini, u filmu se priča o globalnoj čovjekovoj upotrebi životinja i njihovoj surovoj sudbini. O upotrebi životinja što zbog odjeće, zanimacije, o napuštenim psima lutalicama, mačkama.., a između ostalog i prekomjernoj upotrebi životinjskog mesa. Vidjevši njihovu brutalnu sudbinu i patnju i ja sam odlučila da neću više nikad jesti meso, jer ga više ne percepciram kao meso, već mrtvu životinju. Mjesec do dva nakon toga, kako sam više istraživala tu nepoznatu temu i shvativši da je mliječna industrija još surovija, odlučila sam da ne jedem ni mliječne proizvode.
Što se tiče recepata u početku je to bilo dosta jednostavno, dok sam i ja sama istraživala, gledala i nalazila ideje. Moram da kažem da je tada prije 5 godina bilo i malo profila na Instagramu koji su se bavili baš i tom temom i tako sam i dobila ideju da ja budem ljudima inspiracija i da im pomognem i pokažem da veganska ishrana može da bude jednostavna za pripremu i itekako raznovrvsna i zabavna.
Moram priznati da nažalost i dalje ljudi nisu ni upoznati sa veganskom ishranom i vezuju je za voće i povrće, koje je naravno sjajno nemojte me pogrešno shvatiti, ali pored toga ima toliko drugih namirnica, koje kad se ukombinuju pružaju apsolutno sve. Danas je i u marketima totalno drugačija situacija nego ranije, postoji mnogo više izbora za vegane. Treba voditi računa o kombinovanju namirnica, kako bi ishrana bila što raznovrsnija i spremite se na eksperimentisanje i isprobavanja potpuno novih namirnica i ukusa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kako da kažem, ja sam stvarno imala sreću da su me moji roditelji i najbliži podržali, možda je bilo prisutnog nekog straha u početku, jer je njima to bilo nepoznato. Na kraju neke predrasude se povuku i uostalom to je moj izbor. Neka putovanja mogu predstavljati izazov za vegane, ali većina država ima ogroman izbor za nas. Bitno je samo dobro istražiti i organizovati se po tome.
Mogu da kažem da veganska ishrana pozitivno utiče na moje zdravlje i već sam jednom prilikom i pričala kako mi se alergija na sunce povukla prelaskom na vegansku ishranu. Pored toga osjećate se nekako lakše, jer je uglavnom sva hrana lagana i puna vlakana, vitamina…Pored toga ciklusi su mi se uredili, a energije imam na pretek.
Ja volim da kažem da je to samo neznanje i neupućenost. Možda sam u početku bila osetljivija na komentare poput „Šta uopšte jedeš“, ali sada imam samo prikažem svoju stranicu i na tome se završi. Takvih komentara uvijek ima i uvijek će ih biti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Veganska ishrana ima značajan i pozitivan uticaj na planetu. Proizvodnja biljnih namirnica zahtijeva mnogo manje vode nego uzgoj životinja. Za kilogram govedine potrebno je 5000-20000 litara vode dok je za kilogram žitarice potrebno između 500-4000 litara. Što se tiče zemljišta stočna ishrana zahtijeva i veće površine zemlje za pašu stoke ili za uzgoj hrane za životinje i to često dovodi do krčenja šuma. Industrija stočarstva negativno utiče i na biodiverzitet jer uništava prirodno stanište divljih životinja.
Možda samo izgleda teško i izazovno, ali stvarno pogotova sada jako jednostavno. Danas možete pronaći zamjenu za skoro sve namirnice i recepte, pa će te tako jaje zamijeniti “lanenim jajem” tako što ćete pomiješati kašiku mljevenog lanenog sjemena i 3 kašike mlake vode. Mljeveno meso možete zameniti sojinim ljuspicama, sočivom, tofu sirom, kupovnim varijantama… A odličnu imitaciju piletine daje šumsko pile, to je vrsta pečurke koja raste na proljeće i jesen. Bezbroj biljnih mlijeka ima u marketima, a uvijek možete napraviti i svoje kod kuće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Moj najdraži recept… Teško mi je da se odlučim za jedan, ali neka budu ćufte od sočiva, stvarno su fenomenalne i ko god ih je probao, ne može da im odoli. Ali, moram da dodam i recept za veganske bolozenje.
Definitivno amarant. Posebno volim ekspandirani, bude sličan kao ekspandirana riža. Dodajem ga u zobene kaše, deserte… Amarant je žitarica koja pomaže u održavanju zdravlja srca, jača imunološki sistem, poboljšava probavu i spriječava nastanak anemije.
Ja već imam isplaniram jelovnik za te situacije. Ono što uvijek spremamo su burgeri od graha i toliko smo se uvježbali da niko ne može ni da provali da nije meso. A što se tiče deserta stvarno za koji god sirovi kolač se odlučim, rijetko kome se ne svidi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ja bih uvijek savjetovala kao prvu stavku učenje i istraživanje. Upoznavanje novih namirnica, recepata, gledanje dokumentaraca, čitanje istraživanja… Ja sam doduše da kažem presjekla i samo preko noći odlučila da neću više jesti meso, što je meni prijalo, ali svi smo mi različiti i možda nekome više bude prijao postepen prelaz. Smatram da bi dosta pomoglo planiranje obroka unaprijed i obezbjeđivanje svih namirnica, jer moramo se složiti da nam nisu svuda pristupačne. Isprobajte što više namirnica, proizvođača, dok ne nađete ono što vama prija i odgovara. Podrška je izuzetno bitna na bilo kom putu, a na internetu sada postoji dosta profila koji će pružiti podršku i pomoći sa svim neudomicama. Na kraju krajeva mislim da je najbtnije imati tačan razlog tog postupka i držati se toga, jer veganska ishrana nije dijeta koja prolazi nakon nekog vremena ili neki trend koji svi prate, već stil života.
Privatni arhiv