Život u ravnoteži: Dunja Dimitrijević otkriva više o veganskoj ishrani i njenim benefitima

by | 14 Marta, 2025
veganskoj ishrani i njenim benefitima

Dunja Dimitrijević za Ljepotu & Zdravlje otkriva više o veganskoj ishrani i kako ona doprinosi zdravlju, energiji i ravnoteži u svakodnevnom životu.

Veganska ishrana, kao i način života, sve više postaje tema o kojoj se otvoreno govori. Za mnoge, ovaj put je lična odluka koja se temelji na moralnim, zdravstvenim i ekološkim razlozima.

Dunja Dimitrijević, mlada medicinska sestra koja već pet godina praktikuje veganstvo, svojim receptima na Instagram profilu @Vegantasticna pokazuje da veganska ishrana može biti jednostavna, zabavna i raznovrsna. U intervjuu, Dunja nam otkriva šta je inspirisalo da pređe na veganstvo, kako se nosi s izazovima ovog načina života, te kako njezin izbor utječe na zdravlje i energiju.

Kroz njene savjete, saznajte kako kreirati ukusne veganske obroke koji su i hranjivi i lako dostupni, a ujedno i dobra prilika da živimo u skladu s našim vrijednostima.

Sadržaj članka sakrij
Kreiranje ukusnih i zdravih jela u veganskoj ishrani

Kreiranje ukusnih i zdravih jela u veganskoj ishrani

Kada ste započeli svoj put u svijetu veganstva i što vas je motivisalo da pređete na ovu ishranu?

Kao što sam već rekla svoj put u veganstvo sam započela prije skoro 5 godina. Jedan od mojih glavnih razloga za taj put je dokumentarni film Earthlings. Taj film mi je brat preporučio riječima: ,”Ja neću više da jedem meso, pogledaj ovaj film i vidjet ćeš”.

U suštini, u filmu se priča o globalnoj čovjekovoj upotrebi životinja i njihovoj surovoj sudbini. O upotrebi životinja što zbog odjeće, zanimacije, o napuštenim psima lutalicama, mačkama.., a između ostalog i prekomjernoj upotrebi životinjskog mesa. Vidjevši njihovu brutalnu sudbinu i patnju i ja sam odlučila da neću više nikad jesti meso, jer ga više ne percepciram kao meso, već mrtvu životinju. Mjesec do dva nakon toga, kako sam više istraživala tu nepoznatu temu i shvativši da je mliječna industrija još surovija, odlučila sam da ne jedem ni mliječne proizvode.

Kako kreirate svoje veganske recepte? Postoji li neki specifičan proces ili inspiracija iza svakog od njih?

Što se tiče recepata u početku je to bilo dosta jednostavno, dok sam i ja sama istraživala, gledala i nalazila ideje. Moram da kažem da je tada prije 5 godina bilo i malo profila na Instagramu koji su se bavili baš i tom temom i tako sam i dobila ideju da ja budem ljudima inspiracija i da im pomognem i pokažem da veganska ishrana može da bude jednostavna za pripremu i itekako raznovrvsna i zabavna.

Koja su osnovna pravila kojih se pridržavate u svojoj veganskoj ishrani i kako biste ih savjetovali ljudima koji žele početi s veganskim načinom života?

Moram priznati da nažalost i dalje ljudi nisu ni upoznati sa veganskom ishranom i vezuju je za voće i povrće, koje je naravno sjajno nemojte me pogrešno shvatiti, ali pored toga ima toliko drugih namirnica, koje kad se ukombinuju pružaju apsolutno sve. Danas je i u marketima totalno drugačija situacija nego ranije, postoji mnogo više izbora za vegane. Treba voditi računa o kombinovanju namirnica, kako bi ishrana bila što raznovrsnija i spremite se na eksperimentisanje i isprobavanja potpuno novih namirnica i ukusa.

Kreativnost u veganskoj ishrani

Kako balansirate svoj životni stil kao veganka, a da ne osjećate ograničenja, posebno u društvenim situacijama ili na putovanjima?

Kako da kažem, ja sam stvarno imala sreću da su me moji roditelji i najbliži podržali, možda je bilo prisutnog nekog straha u početku, jer je njima to bilo nepoznato. Na kraju neke predrasude se povuku i uostalom to je moj izbor. Neka putovanja mogu predstavljati izazov za vegane, ali većina država ima ogroman izbor za nas. Bitno je samo dobro istražiti i organizovati se po tome.

Možete li podijeliti s nama nešto više o tome kako veganska ishrana utječe na vaše zdravlje i energiju?

Mogu da kažem da veganska ishrana pozitivno utiče na moje zdravlje i već sam jednom prilikom i pričala kako mi se alergija na sunce povukla prelaskom na vegansku ishranu. Pored toga osjećate se nekako lakše, jer je uglavnom sva hrana lagana i puna vlakana, vitamina…Pored toga ciklusi su mi se uredili, a energije imam na pretek.

U mnogim društvima još uvijek postoji stigma prema veganskoj ishrani. Kako se nosite s tim i kako objašnjavate prednosti ovog načina života?

Ja volim da kažem da je to samo neznanje i neupućenost. Možda sam u početku bila osetljivija na komentare poput „Šta uopšte jedeš“, ali sada imam samo prikažem svoju stranicu i na tome se završi. Takvih komentara uvijek ima i uvijek će ih biti.

Koji su benefiti veganske ishrane, osim što je odlična za zdravlje? Kako ona doprinosi očuvanju planete i životinja?

Veganska ishrana ima značajan i pozitivan uticaj na planetu. Proizvodnja biljnih namirnica zahtijeva mnogo manje vode nego uzgoj životinja. Za kilogram govedine potrebno je 5000-20000 litara vode dok je za kilogram žitarice potrebno između 500-4000 litara. Što se tiče zemljišta stočna ishrana zahtijeva i veće površine zemlje za pašu stoke ili za uzgoj hrane za životinje i to često dovodi do krčenja šuma. Industrija stočarstva negativno utiče i na biodiverzitet jer uništava prirodno stanište divljih životinja.

Koliko je izazovno razvijati veganske verzije jela koja inače sadrže životinjske proizvode? Možete li nam otkriti koji su najlakši načini za vegansku zamjenu tih namirnica?

Možda samo izgleda teško i izazovno, ali stvarno pogotova sada jako jednostavno. Danas možete pronaći zamjenu za skoro sve namirnice i recepte, pa će te tako jaje zamijeniti “lanenim jajem” tako što ćete pomiješati kašiku mljevenog lanenog sjemena i 3 kašike mlake vode. Mljeveno meso možete zameniti sojinim ljuspicama, sočivom, tofu sirom, kupovnim varijantama… A odličnu imitaciju piletine daje šumsko pile, to je vrsta pečurke koja raste na proljeće i jesen. Bezbroj biljnih mlijeka ima u marketima, a uvijek možete napraviti i svoje kod kuće.

Vaša knjiga sadrži više od 50 recepata. Koji je vaš najdraži recept i zašto biste ga preporučili čitateljima?

Moj najdraži recept… Teško mi je da se odlučim za jedan, ali neka budu ćufte od sočiva, stvarno su fenomenalne i ko god ih je probao, ne može da im odoli. Ali, moram da dodam i recept za veganske bolozenje.

Postoji li neka veganska namirnica koju ste tek nedavno otkrili, a koja je postala vaša omiljena u kuhinji?

Definitivno amarant. Posebno volim ekspandirani, bude sličan kao ekspandirana riža. Dodajem ga u zobene kaše, deserte… Amarant je žitarica koja pomaže u održavanju zdravlja srca, jača imunološki sistem, poboljšava probavu i spriječava nastanak anemije.

Ako bi vam neko iz porodice ili prijatelja koji nije vegan želio probati vegansku hranu, koji bi recept preporučili da ih oduševite i pokažete da veganska ishrana može biti ukusna i hranjiva?

Ja već imam isplaniram jelovnik za te situacije. Ono što uvijek spremamo su burgeri od graha i toliko smo se uvježbali da niko ne može ni da provali da nije meso. A što se tiče deserta stvarno za koji god sirovi kolač se odlučim, rijetko kome se ne svidi.

Koji je vaš savjet za one koji žele napraviti prvi korak prema veganstvu, ali nisu sigurni kako započeti?

Ja bih uvijek savjetovala kao prvu stavku učenje i istraživanje. Upoznavanje novih namirnica, recepata, gledanje dokumentaraca, čitanje istraživanja… Ja sam doduše da kažem presjekla i samo preko noći odlučila da neću više jesti meso, što je meni prijalo, ali svi smo mi različiti i možda nekome više bude prijao postepen prelaz. Smatram da bi dosta pomoglo planiranje obroka unaprijed i obezbjeđivanje svih namirnica, jer moramo se složiti da nam nisu svuda pristupačne. Isprobajte što više namirnica, proizvođača, dok ne nađete ono što vama prija i odgovara. Podrška je izuzetno bitna na bilo kom putu, a na internetu sada postoji dosta profila koji će pružiti podršku i pomoći sa svim neudomicama. Na kraju krajeva mislim da je najbtnije imati tačan razlog tog postupka i držati se toga, jer veganska ishrana nije dijeta koja prolazi nakon nekog vremena ili neki trend koji svi prate, već stil života.

 

ljepotaizdravlje.ba

Privatni arhiv