Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Salo na stomaku najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda, ali i zdravlja. Najbrže se taloži, a najsporije uklanja.
Osim vježbi i promjena životnih navika, prvi sjedeći korak u napadačkoj misiji na masne naslage na stomaku jeste izbjegavanje namirnica koje “hrane” salo najkritičnije zone.
Ovo je pet najupornijih i najopasnijih uzročnika stvaranja masnoća:
1. Gazirana pića
Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.
Koje još namirnice treba da izbjegavate kako biste imali ravan stomak pročitajte na sljedećim stranama…
2. Namirnice bogate rafinisanim šećerom
Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, kao i suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiču tijelo da nakuplja masti u području abdomena.
3. Sir
Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu da sadrže polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.
4. Alkohol
Ako se konzumiraju na dnevnoj bazi, alkoholna pića i te kako ostavljaju trag na obimu struka. Naime, sve vrste pića namijenjenih za uživanje usporavaju u tijelu proces sagorijevanja masnoća i šećera, i onemogućavaju oksidaciju lipida.
5. Hrana koja sadrži previše soli
So ne sadrži kalorije, ali ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u tijelu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski da regulišemo, ali problem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima, a posebno u grickalicama.
Izvor: Life content