Greške u pripremi hrane: 11 navika kojima unosite bakterije u organizam

by | 29 Januara, 2016

Od pranja do sjeckanja! Ove greške nikako ne biste smjeli da pravite…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama

Za pripremu sirovog i kuhanog ili pečenog mesa uvijek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili posude. Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuhano. Isto vrijedi i za morske plodove ili živinu.

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči

Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smjeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, posudi s hladnom vodom ili u mikrovalnoj pećnici.

3. Pranje mesa

Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskom sudoperu nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoper i okolne kuhinjske površine.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Hlađenje hrane prije odlaganja

Mnogi su uvjereni da je hranu prije odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuhana, vruća hrana ne smije da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

5. Jela koji sadrže sirova jaja

Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini

Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

7. Korištenje marinade kao sosa

Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao sos, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu da zaraze vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja prije konzumiranja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Nedovoljno termički obrađeno meso

Dok niko ne želi da mu se servira previše suho meso, nedovoljno pečeno ili kuhano meso u sebi može da, još uvijek, sadrži opasne bakterije. “Krvavi biftek” ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuhano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

9. Prljave ruke

Važnost pranja ruku već je dobro poznata mjera opreza. Ipak mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sa sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

10. Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost

Ako ste među onima koji probaju mlijeko kako bi se uvjerili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mlijeka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posljedice.

11. Neoprano voće opasno je koristiti na daski za sečenje

Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće prije upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi s voća mogu da se premjeste na radne površine i zaraze dijelove isječenog voća ili povrća.

Izvor: dnevno.hr