
Zdravstvene prednosti borovnica – i najbolji načini za njihovu konzumaciju
Mnogo je benefita i zdravstvenih prednosti konzumacije borovnica. Borovnice su jedno od najomiljenijih voća, a njihova popularnost nije bez razlog...
Da biste lijepo pocrnili ovog ljeta, nije dovoljno da se samo mažete kremama, nego i da povedete računa o izboru namirnica! Neke od njih mogu da vam pomognu da brže preplanete…
Foto: Guliver/Thinkstock
Na prvom mjestu, to je mrkva, jer je bogata karotenoidima i predstavlja bogat izvor antioksidanasa. Najbolje je da je grickate sirovu.
Kajsija je na gotovo identičan način djelotvorna u procesu zdravog tamnjenja, pošto sadrži iste količine prirodnog pigmenta.
U sličnom “rangu” je i špinat, naročito svjež, zato što je u takvom stanju najbogatiji beta-karotenom.
Dobro bi bilo da u jelovnik obavezno “ubacite” i ciklu i breskvu, pošto sadrže dosta vitamina A, a on pomaže organizmu da proizvodi melanin i uništava slobodne radikale.
Pšenične mekinje, s druge strane, obiluju vitaminom E, a on koži pojačava elastičnost, daje zdrav sjaj i sprečava bore.
Dobra vijest je i da će vam prijati sir, pošto je izvor selena – “zaštitnika” kože od opekotina.
IZVOR: NOVOSTI.RS