Doručak bogat vlaknima poboljšava zdravlje i energiju
Doručak bogat vlaknima stabilizuje nivoe šećera u krvi, povećava sitost i energiju, te poboljšava opšte zdravlje Doručak je najvažniji obrok dana,...
Zdrav i hranljiv doručak treba da sadrži kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i malo masnoće. Proteini doprinose boljoj koncentraciji, ugljeni hidrati će vam obezbijediti energiju, a biljna vlakna pospješiti varenje.
Voće je odličan izvor biljnih vlakana. Budući da obiluje vodom, možete ga jesti i u većim količinama. Što je boja voćke intenzivnija, to je veći procenat antioksidanasa koji se u njemu nalaze. Zamrznuto voće je podjednako hranljivo kao i svježe, ali pod uslovom da ne sadrži šećer.
Jaja su uvijek dobar izbor za doručak, jer su bogata proteinima. Tačnije, proteini se nalaze u bjelancetu, dok žumanjci sadrži holesterol, ali i neke hranljive sastojke – gvožđe, vitamin A i B.
Mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, obiluju proteinima i ugljenim hidratima, a sadrže vrlo malo kalorija i odličan su izvor kalcijuma. “Običan” jogurt je uvijek bolji izbor od voćnog, a obrano mlijeko hranljivije od onog punomasnog.
Još jedan izvor ugljenih hidrata su i integralne žitarice, te bi bilo dobro da ih uvrstite u jutarnje obroke.
Tekst: Life Content
Izvor: Ljepota.ba