Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Zdrava ishrana trebalo bi da bude bogata voćem i povrćem te sadrži što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo.
“Tjelesni metabolizam je uporediv s kaminom”, kaže njemački nutricionista Heiko Griguhn i dodaje: “Treba ga redovito puniti kako bi dobro radio”.
On zato preporučuje da se jede često, pet do sedam puta dnevno.
“Ljudi koji žele da izgube na težini često griješe jer jedu rijetko i neredono”, kaže Griguhn.
Nakon dugog perioda bez hrane, tijelo počinje čuvati energiju tako što sagorijeva manje kalorija. Uz to, ako pregladnite vjerovatno ćete posegnuti za brzom hranom ili slatkišima.
“Zato je bolje češće ‘prezalogajiti’, ali i to učinite mudro. Male porcije povrća ili drugih laganih obroka između doručka, ručka i večere sasvim su u redu”, objasnio je.
Ne iznenađuje, međutim, što su mišljenja o optimalnoj učestalosti obroka različita. Neki su ljudi uvjereni da im pomaže povremeni post, drugi pak vole klasična tri obroka na dan. Nedvosmisleno je da se za održavanje zdrave tjelesne težine u organizam ne smije unijeti više kalorija nego što ih se potroši.
Zdrava ishrana ne uključuje samo “šta” jesti, nego i “kako”
“Apetit i sitost reguliše mozak, tačnije hipofiza”, kaže nutricionistkinja Birgit Schramm.
Tijelo otpušta hemijske “signale” koji mozgu govore da je hrane bilo dovoljno.
“Sporo jedenje olakšava mozgu da pokupi signal o osjećaju sitosti koji mu organizam šalje. Halapljivost za stolom čini suprotno. A žvakanje je priprema za probavu.Komadići hrane trebaju se razgraditi u želucu i tankom crijevu. Nije svejedno gutate li velike komade ili ih prije dobro prožvačete”, dodaje Schramm.
Stručnjaci savjetuju da se svaki komad hrane žvače 15 do 30 puta. Za to, naravno, morate imati vremena. Zato Schramm preporučuje 15 do 20 minuta za ručak, odnosno pet do osam minuta za sendvič.
Uz jelo je važno piti i dovoljno tekućine.
“To stimuliše proizvodnju probavnih sokova”, kaže nutricionistkinja Manuela Martin.
Izvor: metro-portal.hr Foto: Guliver/Getty Images