Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Tikvice su veoma korisne u prevenciji mnogih bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih bolesti, kod hipertenzije i gojaznosti.
One sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu da se smanji apsorpcija masti i korisne su u ishrani koja ima za cilj da snizi nivo holesterola i triglicerida. Sadrže kalijum i magnezijum koji smanjuju krvni pritisak. Niskokalorične su i zato se preporučuju kao idealna hrana kada želite da izgubite višak kilograma. Mnoge poznate žene poput Sophije Loren i Catherine Deneuve koriste dijetu sa tikvicama.
Ako slijedite pravila ove dijete, za sedam dana možete da izgubite dva do tri kilograma, a ako “preživite” mjesec dana na ovoj ishrani, onda ćete izgubiti od četiri do šest kilograma i očigledno ćete poboljšati svoj izgled i zdravlje. Dijeta će vam pomoći da se oslobodite štetnih materija, očistite i osviježite organizam.
Osim tikvica u svim oblicima, možete uključiti namirnice kao što su kupus i mrkva, a popodne možete da pojedete nekoliko krastavaca. U salatu od tikvica možete da dodate kašičicu biljnog ulja i sok od limuna. Dijeta sa tikvicama uključuje voće, tako da možete bezbijedno da oplemenite svoje obroke i užine jabukama, kivijem, mandarinama ili šljivama.
Za uravnotežen meni, dijeta bi trebalo da sadrži proteine u obliku teletine, posne govedine, ćuretine, piletine i mesa divljači. Meso se može zamijeniti ribom. Morska riba nije pogodna za ovu dijetu. Od pića dozvoljena je obična voda, zeleni čaj bez šećera i svježi prirodni sokovi od jabuke, narandže…
Tokom dijete sa tikvicama, zabranjeno je unošenje peciva, hljeba, a kolači i torte su takođe zabranjeni, kao i kafa i alkohol. Najbolje je da koristite tikvice sa tamnozelenom korom i ne bi trebalo da ljuštite koru jer na taj način uklanjate 80% hranljivih materija.
Vaš dnevni meni može da izgleda ovako:
Doručak:
instane tikvice (250g) sa povrćem (150g), šolja zelenog čaja.
Užina:
1 jabuka, čaša soka od narandže ili voda.
Ručak:
Zapečene tikvice na žaru (300 g), komad kuhanog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.
Užina:
Zapečene tikvice (250 g), salata sa kupusom i mrkvom (250 g), čaša soka od jabuke.
Večera:
100 g suhih šljiva ili 2-3 šljive, čaša soka od jabuka ili zelenog čaja.
IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN