Mnoge vrste povrća su ukusne bilo u sirovom ili kuhanom obliku mrkva, špinat, paradajz, paprika… samo su neki od primjera. Šta je sa konzumacijom sirovih šparoga?
Kada se dugi zeleni izdanci pojave na policama u proljeće, želimo iskoristiti svaki nježni komad. Postoji samo nekoliko načina da uživate u šparogama blanširanim, kuhanim, pečenim ili grilovanim. Tu na scenu dolazi sirovi oblik šparoga. Možda ste čuli da šparoge treba obavezno kuhati, ali to nije tačno.
Sylvia Klinger, doktorica nutricionizma i osnivačica Hispanic and Multicultural Nutrition Communications, daje odgovore na ovo pitanje.
Konzumacija sirovih šparoga
Nije tajna da su šparoge vrlo hranjive. One su izvrstan izvor vlakana, vitamina A, C i E, te esencijalnih nutrijenata kao što su folna kiselina i kalijum. Sylvia Klinger, nutricionistkinja, govori o nutritivnim razlikama između sirovih i kuhanih šparoga. Ona napominje da razlika nije velika, ali postoji nekoliko nutrijenata koji se mijenjaju tokom kuhanja.
Zadržavanje vitamina: Sirove šparoge obično imaju visok sadržaj vitamina C, ali Klinger ističe da je ovaj vitamin osjetljiv na toplinu i može se blago smanjiti tokom kuhanja. S druge strane, kuhanje šparoga može povećati dostupnost vitamina A i E.
Antioksidansi: Šparoge su izvor antioksidanata, bez obzira na to da li su kuhane ili sirove, ali dugotrajno kuhanje može smanjiti količinu vodotopivih antioksidansa, tvrdi Klinger.
Vlakna: Sadržaj vlakana u sirovim i kuhanim šparogama vrlo je sličan. Jedina razlika je u tome što kuhanje omekšava šparoge, čineći ih lakšim za probavu, posebno za osobe koje imaju osjetljiv probavni sistem.
Za uravnotežen unos nutrijenata, Klinger preporučuje da u ishranu uključite i sirove i kuhane šparoge.
Pravi način za čuvanje šparoga kako bi ostale svježe i hrskave
4 načina za konzumiranje sirovih šparoga
Kada jedete sirove šparoge, najvažnija su dva faktora: koliko su svježe i u sezoni te kako ih pripremiti. Iako su šparoge dostupne tokom cijele godine u trgovinama, najukusnije i najnježnije su od ranog proljeća do sredine ljeta na sjevernoj hemisferi.
Nakon što prođe sezona, izdanci postaju manje slatki i mogu postati drvenasti i tvrdi, naročito ako ih ne kuhate. Dakle, ako želite uživati u teksturi i ukusu ovog sirovog povrća, najbolje je da to uradite dok su u sezoni.
Oguljene: Jedan od najboljih načina da uživate u sirovim šparogama je da ih ogulite u duge, tanke trake. Skinite drvenasti dio sa krajeva, a zatim napravite tanke trake. Ove trake možete dodati u salate s drugim sirovim povrćem poput mrkve, krastavaca ili tikvica. Dodatna prednost: neće odmah uvehnuti ili postati gnjecave kao neke druge salate.
Tanki rezovi: Tanko narezane šparoge mogu se također koristiti u salatama. Skinite krajeve, a zatim upotrijebite oštar nož ili mandolinu da biste napravili tanke kriške. Ove kriške savršene su u jelima poput salata sa žitaricama i zdjelama, u kombinaciji s hrskavim tostiranim orašastim plodovima i kremastim sirom poput fete ili kozjeg sira.
Izdanci: Vrlo nježni, tanki izdanci šparoga odlični su u sirovom obliku. Poslužite ih hladne kao crudités uz omiljeni umak.
Marinirane: Sve ove pripreme mogu dobiti dodatnu aromu mariniranjem. To ne samo da pojačava okus, već i malo omekšava povrće. Nema potrebe za dugim mariniranjem—trake ili tanke kriške trebaju samo 20 do 30 minuta, izdanci mogu biti marinirani i do sat vremena.
Da li treba guliti šparoge?
Nije obavezno, ali guljenje šparoga može ih učiniti lakšima za jelo, jer vanjski sloj često može biti tvrđi. Mnogi vrhunski kuvari ljušte šparoge kako bi postale mekše. Ako se odlučite za guljenje, najbolje je koristiti Y-oblikovanu ljuštilicu za povrće.
Kada izbjegavati sirove šparoge
Neke osobe mogu doživjeti probavne smetnje nakon konzumiranja sirovih šparoga, kaže Klinger. To je zato što šparoge u sirovom obliku mogu biti teže za probavu zbog visokog sadržaja vlakana.
“Konzumiranje sirovih šparoga može izazvati nadutost, gasove i nelagodnost u stomaku, naročito ako ih jedete u većim količinama”, napominje ona. Dakle, ako vaše tijelo nije naviklo na velike količine vlakana, najbolje je kuhati šparoge. Čak i lagano prženje može napraviti veliku razliku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.