Kako unijeti dovoljno proteina u danu?
Niste sigurni kako unijeti dovoljno proteina? Pitate se možete li konzumirati previše? Nutricionista za sportsku prehranu, Andrew Shepherd, odgova...
Ugljikohidrati ne moraju imati lošu reputaciju! Otkrijte namirnice bogate ugljikohidratima koje su zdrave i bogate hranljivim sastojcima
Tokom godina, ugljikohidrati su stekli lošu reputaciju, često se povezujući sa debljanjem i raznim zdravstvenim problemima. Iako je tačno da prerađene hrane bogate šećerom i rafiniranim zrnima često nedostaju važne vitamine i minerale, mnoge namirnice bogate hranljivim sastojcima i vlaknima su zapravo veoma dobre za zdravlje.
Nema potrebe da se potpuno izbjegavaju visokougljenične namirnice, a evo nekoliko koje su posebno zdrave.
Kvinoja je hranljiva sjemenka koja se često koristi kao zamjena za žitarice. Sadrži 70% ugljikohidrata, ali je bogata proteinima i vlaknima, što pomaže u upravljanju nivoom šećera u krvi i zdravlju srca. Takođe je bez glutena.
Zob je cjelovita žitarica bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži 70% ugljikohidrata i specifičan tip vlakna koji snižava holesterol. Pomaže i u smanjenju nivoa šećera u krvi, što je važno za osobe s dijabetesom.
Iako se naziva žitaricom, heljda nije povezana s pšenicom i ne sadrži gluten. Bogata je hranljivim materijama, proteinima i vlaknima. Istraživanja pokazuju da može poboljšati zdravlje srca i regulisati nivo šećera u krvi.
Banane su popularno voće bogato kalijumom, vitaminima B6 i C. Sadrže oko 31 gram ugljikohidrata po velikoj banani, što pomaže u regulaciji krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Zelenije banane imaju više skroba i podržavaju probavu.
Ova ukusna povrća sadrži oko 20.7 grama ugljenih hidrata po 100 grama. Slatki krompir je bogat vitaminom A, vitaminom C i kalijumom, kao i antioksidansima koji pomažu u zaštiti od hroničnih bolesti.
Cvekla sadrži oko 10 grama ugljikohidrata po 100 grama i bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži visok nivo inorganskih nitrata koji mogu poboljšati zdravlje srca i povećati fizičku izdržljivost.
Narandže su dobar izvor vlakana, vitamina C i nekoliko B vitamina, sa oko 15.5 grama ugljikohidrata po 100 grama. Pomažu u poboljšanju zdravlja srca i povećavaju apsorpciju gvožđa, čime se smanjuje rizik od anemije.
Ovo voće je bogato antioksidansima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Sadrže oko 14.5 grama ugljikohidrata po 100 grama i mogu poboljšati pamćenje kod starijih osoba.
Grejpfrut sadrži oko 8% ugljikohidrata i bogat je vitaminima i antioksidansima. Neka istraživanja sugerišu da može poboljšati zdravlje srca i regulisati nivo šećera u krvi.
Jabuke su poznate po svom slatkom ukusu i sadrže oko 14–16 grama ugljikohidrata po 100 grama. One su dobar izvor vitamina C, antioksidansa i vlakana, što može poboljšati upravljanje nivoom šećera u krvi i zdravlje srca.
Ove namirnice bogate ugljikohidratima su bogate hranljivim sastojcima i mogu pružiti značajne zdravstvene koristi. Umjesto da ih izbjegavate, razmislite o njihovom uključivanju u vašu ishranu kako biste poboljšali svoje opšte zdravlje.
MonaMakela, dianazh, LightStock/iStock/Getty Images Plus