![Kako unijeti dovoljno proteina u danu?](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/01/GettyImages-2074893110-600x443.jpg)
Kako unijeti dovoljno proteina u danu?
Niste sigurni kako unijeti dovoljno proteina? Pitate se možete li konzumirati previše? Nutricionista za sportsku prehranu, Andrew Shepherd, odgova...
Ako teško podnosite ljetne vrućine, a klima-uređaji vam samo kratkoročno pomažu da se rashladite, pokušajte da promijenite način ishrane. Donosimo vam listu namirnica, kao i recepte za ukusne napitke koji će vas uspješno rashladiti.
Foto: Pixabay
Izbjegavajte kafu, cigarete i alkohol
Alkohol proširuje krvne sudove čime se povećava temperatura tijela i pojačava znojenje, dok kofein, i u manjoj mjeri nikotin, ali i previše začinjena hrana, aktiviraju znojne žlijezde. Stoga tokom tropskih vrućina konzumirajte ledenu kafu bez kofeina ili ledeni čaj, a uveče izbjegavajte cigarete i pića sa visokim procentom alkohola.
Izbjegavajte “tešku” hranu
Osim alkohola, kafe i cigareta, tokom ljetnih vrućina bi trebalo da izbjegavate i masnu i “tešku” hranu. Drugim riječima, na minimum svedite brzu hranu i pržena jela, ali i “bijele namirnice” kao što su bijeli hljeb, šećer, riža i slična hrana.
Uz puno tečnosti poput vode i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko prijedloga šta birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi…
Foto: Pixabay
Lubenica, dinje, trešnje, kajsije…
Nutricionisti naglašavaju da tokom ljetne sezone jedete što više voća i povrća koji obiluju vodom. Na toj listi, prije svega nalazi se lubenica koja predstavlja idealno ljetno osvježenje. Ona je slatka i sočna, a 90 odsto nje čini voda. Lubenicu možete pripremiti i kao voćnu salatu ili ukusan smuti. Osim lubenice, jedite i što više trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće. Sve sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati tijelo pa ćete lakše podnositi vrućine. Pored toga, jedite što više i bobičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice) jer ono djeluje bazno, i prema kineskoj medicini, doprinosi hlađenju tijela.
Foto: Pixabay
Paradajz, krastavci, tikvice
Kao i za voće, isto važi i za sezonsko povrće koje je bogato vodom i koje bi trebalo da jedete u što većim količinama tokom ljetne sezone. Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vitaminima. Paradajz je bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnog zračenja sunca, dok su krastavci odličan izbor za one koji su na dijeti, jer su prepuni vode, kao i lubenica, pa će vas lako razhladiti, ali i zasititi. Osim toga, koristite i tokom ljeta crveni luk u što većim količinama, jer on doprinosi zaštiti od toplotnog udara, pa neka bude vaš obavezan dodatak osvježavajućim salatama.
Foto: Guliver/Thinkstock
Hladne salate sa tjesteninom
Ako ni tokom najvećih vrućina ne želite da izbjegavate kuhane obroke, birajte lagane i hladne salate s tjesteninom ili rižom. One se lako pripremaju, zasitiće vas, a lako ćete ih svariti. Jednostavno skuhajte tjesteninu dodajte nasjeckano povrće po ukusu, a možete dodati i ostatke pilećeg pečenja, malo šunke, kuhanih jaja. Začinite omiljenim začinima, sa malo ulja (najbolje maslinovog) i limunovog soka i vaš ručak je spreman.
Foto: Pixabay
Supe
Ukusne supe su, takođe, odličan izbor tokom ljetne sezone, jer će vam pomoći da nadoknadite nedostatak tečnosti. Možete ih jesti za ručak ili za večeru, a pritom one ne moraju da budu tople jer ima dosta recepata i za hladne supe, a najbolje su one od sezonskog povrća. Supa okrepljuje probavu, ubrzava metabolizam i blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam.
Foto: Pixabay
Ljetnni deserti
Čokolade i kolače tokom tropskih vrućina zamijenite osvježavajućim jogurtom sa voćem, sladoledom ili smutijem koji lako možete napraviti kod kuće. Jogurt je zdrav, pogotovo onaj sa probioticima koji će vas rashladiti ali i suzbiti apetit.
IZVOR: LIFE CONTENT