
Zdravstvene prednosti borovnica – i najbolji načini za njihovu konzumaciju
Mnogo je benefita i zdravstvenih prednosti konzumacije borovnica. Borovnice su jedno od najomiljenijih voća, a njihova popularnost nije bez razlog...
Kada bi vas neko pitao da li pravilno jedete, vjerovatno biste odmah, čak pomalo uvređeno, odgovorili da znate. Pa ipak, mnogi ne znaju i to je razlog zašto se goje.
Donosimo vam pregled nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete i dalje jesti, ali se nećete gojiti.
Koristite veću viljušku
Istraživanja pokazuju kako veličina viljuške utiče na to koliko ćete hrane pojesti. Kada ljudi jedu većom viljuškom, pojedu manju količinu hrane. Iako se ne zna tačno zašto je to tako, stručnjaci misle da bi mogla biti riječ o subjektivnom utisku – kada jedu manjom viljuškom, osjećaju da nisu napredovali, odnosno da nisu pojeli mnogo hrane.
Jedite iz manjih tanjira
Veličina tanjira može uticati na povećan unos hrane. Neka istraživanja pokazuju da veći tanjiri rezultiraju dvadesetpostotnim povećanjem unosa hrane. U manji tanjir stane manje hrane, ali osoba vizuelno ima utisak da je dobila pun tanjir hrane. Ova taktika dokazano pali u mršavljenju.
Izbjegavajte da jedete iz pakovanja
Kad ljudi stave hranu na tanjir, jedu 14 posto manje. Stoga, umjesto da jedete iz pakovanja određenog proizvoda, stavite namirnice na tanjir prije nego što počnete da jedete. To učinite čak i ako je riječ o grickalicama, sladoledu ili nečem trećem. Pakovanje ostavite u kuhinji, a vi sa svojim tanjirom sjednite za sto. Dokazano ćete pojesti manje!
Sakrijte slatkiše i grickalice
Jedno istraživanje je pokazalo da su zaposlenice u kancelariji pojeli manje bombona kad su činije s njima bile postavljene na manje vidljivim mjestima i do kojih je bilo teže doći. Dajte sebi priliku da još jednom razmislite želite li uistinu da pojedete tu hranu. Nemojte na stolu držati činiju s keksom ili nečim sličnim jer dok budete išli u kuhinju po keks, moći ćete još jednom razmisliti želite li baš sada da jedete i jeste li uopšte gladni. Grickalice i slatke proizvode sakrijte negdje u kuhinji gdje ćete teško moći do njih. Ovakvi potezi smanjuju impulzivno prejedanje.
Oprezno u restoranima
Ako je na stolu korpa s hljebom, ješćete hljeb. Stoga, zamolite konobara da pomjeri hljeb sa stola. Svijeće, lijepo uređen sto i dobra muzika opuštaju. Dokazano je da ljudi u restoranu jedu 11 minuta duže. Problem je u tome što je hrana u restoranima uglavnom servirana na većim tanjirima, zato bi bilo dobro da odmah na početku zamolite da vam pola hrane spakuju da ponesete kući. Desert nemojte naručiti sami, nego ga podijelite s društvom za stolom. Jedenje izvan kuće može biti korisno, ali samo ako ne pretjerujete.
Ne jedite dok gledate televiziju
Kad god jedete, sjednite za sto. U suprotnom ćete jesti lošiju hranu i količinski ćete više jesti – dokazano je! I nemojte gledati TV dok jedete. Jednostavno se fokusirajte na obrok i žvakanje i gutanje.
Izvor: tportal.hr