Kako unijeti dovoljno proteina u danu?
Niste sigurni kako unijeti dovoljno proteina? Pitate se možete li konzumirati previše? Nutricionista za sportsku prehranu, Andrew Shepherd, odgova...
Veganstvo je prešlo veliki put od svojih skromnih početaka i sada je to izbor brojnih poznatih osoba koje su odlučile da iz svoje ishrane izbace sve namirnice životinjskog porijekla. Međutim, prije nego što i vi odlučite da se odreknete svih životinjskih proizvoda u svojoj ishrani, pogledajte ovih devet savjeta koji će vam biti od koristi
1. Vaši prijatelji i rodbina će imati mnoštvo pitanja
Ljudi su veoma osjetljivi kada je ishrana u pitanju, posebno kada u pitanje dovodite nešto u šta cijeli svoj život vjeruju. Najbolji način da spriječite bilo kakav konflikt jeste da naglasite da to činite zbog sebe i ličnih razloga i da vam to prija.
2. Trebaće vam suplementi vitamina B12
Ovaj vitamin prirodno dobijamo isključivo iz životinjskih namirnica tako da ćete morati da svoju ishranu obogatite suplementima vitamina B12. Ovaj vitamin održava nervne i krvne ćelije zdravima, a njegov manjak može dovesti do umora, zatvora, gubitka apetita, nervnih problema i depresije. Kako biste saznali koliko ovog vitamina morate da uzimate najbolje bi bilo da se konsultujete s doktorom.
3. Trebaće vam vjerovatno i suplementi gvožđa
Gvožđe dobijamo iz životinjskih namirnica i ono se lako apsorbuje. S druge strane, veganska ishrana sadrži gvožđe koje se teže apsorbuje tako da ćete morati da unosite više gvožđa. Dobri izvori gvožđa su suncokretove sjemenke, suho grožđe i tamno, lisnato povrće. Namirnice bogate vitaminom C mogu pomoći apsorpciji gvožđa (crvene paprike, citrusi i brokule).
4. Moraćete da pronađete nove izvore proteina
Svaki obrok bi morao da sadrži i proteine. Oni pomažu rast ćelija i njihovo popravljanje. Najbolji izvori proteina su prirodna soja, sočivo, mahunarke i kvinoja.
5. Ne bi trebalo da mijenjate životinjske proizvode lošom hranom
Zamjena mesa za hljeb, tjesteninu i druge procesuirane namirnice vam neće pomoći. Nije dobro mijenjati životinjske proizvode koji sadrže proteine, vitamine i minerale za brzu hranu koja posjeduje malo hranljivih vrijednosti i puno kalorija. Rezultat ovoga može biti povećana glad, gojaznost i loše raspoloženje.
6. Ne pretjerujte s proizvodima od soje
Kritičari ističu mane soje dok njeni pobornici ukazuju samo na prednosti. Iako naučnici i dalje diskutuju o efektima soje na zdravlje srca, jedna stvar je sigurna – konzumiranje previše “mesa od soje” vjerovatno je lošije od konzumiranja loših životinjskih proizvoda. Zamjene za meso su vrlo često industrijski procesuirane i prepune natrijuma i hemikalija tako da je potrebno čitati etikete na proizvodima jako pažljivo. Najzdraviji izbor su soja, tofu, miso i sojino mlijeko.
7. Prelazak na novi način ishrane ne mora da bude trenutan
Nećete se jedno jutro probuditi kao vegan. Za to je potrebno dosta vremena i truda. Počnite polako u vašu ishranu da ubacujete više namirnica biljnog porijekla dok u isto vrijeme izbacujete životinjske proizvode. Pravljenje postepenih promjena će vam takođe pomoći da pratite i vaše zdravstveno stanje i raspoloženje.
8. Možda ćete se osjećati srećnije
U poređenju s veganskom ishranom, osobe koje konzumiraju meso unose i posebnu kiselinu koja može dovesti do neuroloških promjena koje kvare raspoloženje.
9. Biljke mogu da pokriju potreban unos kalcijuma
Odraslim osobama se preporučuje minimum 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, ali pojedina istraživanja pokazuju da vegani mogu da prođu i s manjim količinama. Vegani koji su konzumirali barem 525 miligrama kalcijuma nisu imali veći rizik od lomova kostiju. Ključ je u konzumiranju namirnica koje su prirodno bogate kalcijumom kao što su kelj, bademi i smokve.
Izvor: 021.rs