
Zdravstvene prednosti borovnica – i najbolji načini za njihovu konzumaciju
Mnogo je benefita i zdravstvenih prednosti konzumacije borovnica. Borovnice su jedno od najomiljenijih voća, a njihova popularnost nije bez razlog...
Naš mozak bolje funkcionira kada konzumiramo visokokaloričnu hranu, čak i onda kada ona ima lošiji okusu od manje kaloričnih zamjena, tvrdi novo istraživanje.
Naučnici sa Univerziteta Yale otkrili su da hrana bogata kalorijama izaziva bolje reakcije u mozgu. Oni su otkrili da postoje dva različita moždana kruga koja se aktiviraju kada ljudi jedu. Jedan od krugova odnosi se na fluktuacije nivoa šećera u krvi, dok drugi reaguje na osnovu toga da li nam se dopada ili ne dopada okus hrane.
“Mozgu je ustvari jedino stalo do kalorija”, kazala je Dana Small, psihologinja s Yalea.
Tim istraživača je zamolio grupu volontera da probaju nekoliko vrsta pića različitih okusa, od kojih su neki sadržavali kalorije, a drugi su bili bez kalorija.
Nakon tri sedmice su otkrili da je grupa koja je konzumirala kalorična pića bila puno zadovoljnija njihovim okusom zbog visokog nivoa šećera u njihovoj krvi. Naučnici napominju da ispitanici nisu znali da su u njihova pića dodane kalorije.
Ista stvar se dešava i sa hranom.
Izvor: Klix.ba