Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknima
Preporuke za vremenski razmak između obroka često se mijenjaju, što može izazvati zabunu. Ipak, uzimajući u obzir probavu, energiju i nivo šećera u krvi, moguće je donijeti informisane odluke o tome koliko vremena treba ostaviti između obroka.
Za većinu ljudi, vremenski razmak između obroka od tri do pet sati omogućava probavnom sistemu da funkcioniše efikasno. Tokom ovih perioda između obroka, crijeva rade na uklanjanju nesvarenih ostataka hrane kroz proces koji se naziva “migracijski motorni kompleks”. Ovaj proces se prekida svaki put kada jedete, pa je stalno grickanje manje idealno za probavu.
S druge strane, osobe s probavnim poremećajima, poput poteškoća s varenjem masti ili refluksa kiseline, možda će se osjećati bolje uz češće, manje obroke. U tim slučajevima najbolje je posavjetovati se s ljekarom ili nutricionistom kako biste prilagodili raspored obroka svojim potrebama.
Važno je napomenuti da razmak između obroka ne utiče na apsorpciju hranjivih tvari. Vaš probavni sistem je dovoljno prilagodljiv da optimizuje probavu i apsorpciju kada jedete.
Kao i probava, nivo šećera u krvi varira u zavisnosti od vremena i vrste hrane koju unosite. Ako predugo čekate između obroka (više od šest sati), nivo šećera u krvi može pasti, što može izazvati umor, nervozu ili glad koja vodi prejedanju.
Većina ljudi može održavati stabilan nivo šećera u krvi razmakom između obroka od četiri do šest sati, osim ako ljekar ne preporuči drugačije. Izbjegavanje konstantnog grickanja također doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi i probavi.
Da biste lakše izdržali duži razmak između obroka, ključ je u pripremi obroka koji su zasitni. Uravnoteženi obroci trebali bi uključivati proteine (najzasitniji nutrijent), zdrave masti (maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi) i vlakna (cjelovite žitarice, voće, povrće, mahunarke).
Uz to, pazite da unosite dovoljno kalorija kako biste zadovoljili svoje energetske potrebe. Jedite polako i svjesno, jer to može pomoći u produženju osjećaja sitosti.
Za većinu ljudi, razmak od tri do pet sati između obroka pruža optimalno vrijeme za probavu i stabilizaciju nivoa šećera u krvi. Fokusirajte se na obroke bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima kako biste osigurali dugotrajnu sitost i održali uravnoteženu energiju tokom dana.
puhimec, nensuria/iStock/Getty Images Plus