Oslabite uspješno bez jo-jo efekta

by | 6 Oktobra, 2015

Obroci u kojima dominiraju žitarice, povrće i bareno meso omogućavaju brzo skidanje kilograma. Ovaj način ishrane može da se primjenjuje nekoliko mjeseci. Obavezne su dve užine i najmanje dva litra tečnosti dnevno.

think

Ako se ni tokom ljeta niste pridržavali laganog jelovnika, ili ste poslije mnogih dijeta brzo vraćali kilograme, dijeta bez jo-jo efekta je onda najbolji izbor. Prednost ovog načina ishrane je što može da se primjenjuje nekoliko mjeseci.

Prije nego što počnete da držite dijetu bez jo-jo efekata, trebalo bi da znate opšte preporuke kojih morate da se pridržavate dok ste na ovom režimu ishrane:
Svaki dan treba da počnete čašom soka od voća i povrća, najbolje od cvekle, jabuke i mrkve.
Za doručak jedite žitarice (ječam, pšenica, proso, heljda, kukuruzne pahuljice) potopljene u pirinčano ili mlijeko od prosa, ili u jogurt. Da obogatite jutarnji obrok, u kašu od žitarica možete da dodate svježe ili sušeno bobičasto voće (kupine, maline, ribizle, borovnice).
Obavezne su dvije užine. Za te obroke birajte sezonsko ili koštunjavo voće (dovoljna je šaka badema, lješnjaka, oraha, sjemenki suncokreta ili bundeve).
Od napitaka se preporučuju čajevi i voda, najmanje dva litra dnevno.

PRIMJER JELOVNIKA

Prvi dan
Ručak: Supa od povrća sa razmućenim jajetom, šolja obarenog integralnog pirinča i salata od povrća po želji začinjena kašičicom maslinovog ulja i limunovim sokom ili balzamiko sirćetom
Večera: Paradajz supa sa kašičicom lanenog sjemena, povrće bareno na pari (jedan krompir, dva cvijeta brokule, jedna mrkva, blitva) začinjeno kašičicom susamovog putera.

Drugi dan
Ručak: 250 g ribe pržene na grilu i sveža salata od kupusa, cvekle, celera i rena
Večera: obarite šolju prosa i 100 grama spanaća i dodajte u omlet od jednog jajeta

Treći dan
Ručak: supa od povrća, pileći file sa barenom boranijom i salata po želji
Večera: 250 g barene piletine bez kožice i miješana salata od sezonskog povrća

Četvrti dan
Ručak: kuhana thestenina od pirinča sa barenim povrćem začinjen soja sosom
Večera: udinstajte 150 g pečuraka na luku, dodajte izrendano tvrdo bareno jaje i začinite bosiljkom

Peti dan
Ručak: Ručak: obarite 250 grama ribe po izboru, dodajte barene tikvice i začinite mirođijom i maslinovim uljem
Večera: paradajz supa, obaren integralni pirinač (1 šolja) sa malo tunjevine i svhežeg paradajza začinjenog balzamiko sirćetom

Šesti dan
Ručak: supa od povrća i obarena thestenina od heljde (1 šolja) sa paradajz pireom začinjenim maslinovim uljem i bosiljkom
Večera: 250 g ribe na grilu sa barenom blitvom i salatom od sezonskog povrća

Sedmi dan
Možete da jedete omiljenu hranu, ali manje porcije

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock