Najbolji izvori hidratacije prema nutricionistima
Održavanje hidratacije ključno je za zdravlje, ali ponekad se može činiti kao izazov, naročito ako ne volite piti običnu vodu. Dobra vijest je da ...
Najbolje bi bilo da se dijeta drži bar četiri sedmice, ali po potrebi, može i duže. Uz dijetu, trebalo bi da se u prvoj sedmici izgubi oko tri do četiri kilograma, a onda najviše dva kilograma sedmično.
Ovaj režim ishrane takođe pomaže čišćenju organizma, a koža, kosa i nokti postaju jači.
PRVI DAN
Doručak: Sok od mandarine ili narandže ili jedna jabuka i kruška
Ručak: Crni hljeb sa kašičicom majoneza, paradajzom, zelenom salatom, pšeničinim klicama, crnim lukom i kiselim krastavcima.
Večera: Zagrijati malo ulja, kašičicu meda, šoljicu vode, kašiku supe, čen bijelog luka i kašiku soja sosa. Dodati isječenu tikvicu, mrkvu, malo svježeg kupusa i 100 g skuhane tjestenine. Kuhati sve na tihoj vatri pet minuta.
Ostatak plana ove dijete pogledajte na sljedećim stranicama…
https://www.instagram.com/p/BHZoQJKBBXE/
DRUGI DAN
Doručak: Sok od jabuke i mrkve
Ručak: Prokuhati glavicu karfiola pa ga izgnječiti i umiješati kašičicu soka od limuna, morske soli, origana, majorana i dvije kašičice majoneza. Ovo koristiti kao premaz za crni hljeb, preko čega se stavljaju paradajz i pšenične klice.
Večera: Izdinstati pola glavice crvenog luka na pola kašičice ulja. Umiješati kašičicu biljnog začina i komadić kocke pileće supe. Doliti šoljicu vode i kukuruza (zamrznutog ili iz konzerve). Po želji, začiniti soja sosom i začinima.
TREĆI DAN
Doručak: Svjež sok od narandže ili šljive.
Ručak: Tortilja ili pogača od kukuruznog brašna premazana majonezom, senfom ili maslacem i prekrivena svježim povrćem (krastavac, mrkva) i začinima.
Večera: Zagrijati kašičicu maslaca, umiješati malu kašiku sjeckanih začina, sok od limuna, so i glavicu crvenog luka. U to staviti 125 g nemasne ribe i dinstati osam minuta.
https://www.instagram.com/p/BH4x5zzD8p1/
ČETVRTI DAN
Doručak: Svjež sok od jabuke ili narendana jabuka začinjena cimetom.
Ručak: Manji pečeni krompir začinjen sa malo maslaca i biljnog začina i zelena salata.
Večera: Dinstati glavicu luka, manju glavicu celera i manju mrkvu na kašičici maslaca. Dodati po 125 g graška i špinata (može iz zamrzivača), tikvice, manju glavicu kupusa, šoljicu vode. Sve kuhati 10 minuta. Uz obrok jesti i komad crnog dvopeka.
PETI DAN
Doručak: Sok od ananasa (ili grejpfruta) ili voćna salata od banana, jagoda, kivija.
Ručak: Pomiješati dvije šoljice sjeckane zelene salate, šoljicu paradajza, šoljicu kelja, šoljicu kukuruza, kašičicu majoneza i kašičicu ulja. Dodati jabukovo sirće ili sok od limuna po želji. Sve to koristiti kao namaz za tortilju ili tanju pogaču.
Večera: 175 g filea morske ribe ispeći na žaru. Preliti mješavinom od 2 kašičice ulja, čena bijelog luka, malo peršuna, senfa i limuna.
https://www.instagram.com/p/BHzDS5FhFgq/
ŠESTI DAN
Doručak: Izgnječena dinja i smokve.
Ručak: U izgnječeni avokado umiješati majonez, kašičicu senfa, sok od limuna, malo vode da se dobije gust krem i dodati šoljicu i po heljdinih, šoljicu suncokretovih i pola šoljice pšeničnih klica. Staviti u tortilju ili pogaču.
Večera: Na kašičici maslaca ispržiti 125 g bijelog pilećeg mesa, izvaditi ga, a u sok umiješati začin, malo soka od limuna, glavicu crnog luka i začine. Prodinstati i preliti meso.
SEDMI DAN
Doručak: Svjež sok od narandže, ili dinja.
Ručak: Tortilju ili tanku pogaču napuniti šoljicom isječenog kelja, pola šoljice kolutova avokada, pola šoljice klica, isitnjenom zelenom salatom i začinima.
Večera: Isjeckati 130 g šampinjona, prodinstati na kašičici ulja da tečnost ispari. Umiješati malo izgnječenog bijelog luka, sjeckanog peršuna, začiniti i time preliti 100 g kuhane tjestenine.
IZVOR: NOVOSTI.RS