Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
O blagodetima meda smo već pisali, a samo jedna kašičica sadrži čak 70 različitih sastojaka.
Cimet jeste jedan od najstarijih poznatih začina, spominje se već 2.800 godina prije nove ere, a prva zabilješka o cimetu dolazi iz stare Kine.
U narodnoj kineskoj medicini cimet ima reputaciju kao lijek za prehladu i grip, a koristi se uz čaj i svjež đumbir. Pomaže i kod smetnji pri varenju (zbog sadržaja tiamina), revitalizuje živce i krv.
Ukoliko budete koristili napitak pripremljen po ovom receptu, zasigurno ćete brzo biti uvjereni u njegove rezultate.
Napitak pripremajte uveče, u 200 ml vode:
– Uzmite jednu veću šolju i sipajte u nju dvije kašičice cimeta i jednu veliku supenu kašiku meda.
– Narendajte malo svježeg đumbira, oko jedne kafene kašičice.
– Sipajte u šolju prokuhalu vodu.
– Zatim dodajte tri kašike soka od limuna i poklopite šolju tanjirićem.
– Nakon pola sata popijte pola šolje prije odlaska u krevet, a drugu polovinu popijte ujutru na prazan stomak.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock