Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Odjeća ne može da vam stoji kako želite, osjećate se tromo i neko može pomisliti da ste u drugom stanju. Međutim, sa toliko trikova za smanjenje stomaka i sprječavanje nadutosti, kako da znate koji je vrijedan vašeg vremena?
Na vašu sreću, pitali smo eksperte šta treba da preskačete u ishrani, šta da koristite sa oprezom i koji su načini da 100% skinete tu dosadnu nadutost.
1. Izbjegavajte hranu koja izaziva gasove
Najbolji način da spriječite dalju nadutost stomaka je da uskratite sebi hranu koja je izaziva, počevši od ugljenih hidrata. Smanjivanjem hidrata koji zadržavaju vodu možete dobiti prirodno diuretičko dejstvo koje će vam pomoći da izbacite višak tečnosti. Hrana koju treba da izbjegavate je: bijeli hljeb, kolačići, torte, slatkiši, karfiol, brokule, mahunarke. Umjesto ove hrane, unosite više visoko proteinske hrane kao što su grčki jogurt, losos i tofu sir.
2. Preskočite neke začine
Vjerovatno znate da unošenjem previše slane hrane izazivate efekat sakupljanja tečnosti u tijelu koje vode do vazdušastog i tromog osjećaja. Najviše bi trebalo da izbjegavate crni biber, oraščić, čili u prahu, paradajz sos, sirće, senf, luk i kečap koji izazivaju povećanje stomačne kiseline. Umjesto ovih začina, koristite one koji lagano “utiču” na stomak kao što su: kurkuma, đumbir, cimet i nana.
3. Bolje spavanje
Sedam do devet sati spavanje je idealno za normalizaciju funkcije crijeva i smanjenje konstipacije, što automatski minimalizuje pojavu nadutosti.
4. Manje gutajte vazduh
Prebrzo unošenje hrane, žvakanje žvake, pijenje pića na slamčicu ili sisanje tvrde bombone može dovesti do prevelikog gutanja vazduha. Kada je višak vazduha zarobljen u vašem stomaku, tankom i debelom crijevu, to dovodi do pojave gasova i nadutosti. Izbjegavajte ove svakodnevne radnje i nećete više imati problema sa nadutim stomakom.
5. Jedite manje porcije
Kada jedete velike porcije, vašem želucu je potrebno više vremena da svari hranu, a fermentacija nesvarene hrane dovodi do crijevnih gasova. Pokušajte da jedete na svakih 4 do 5 sati, kako biste pomogli stomaku da vari kako treba i pomjera hranu kako treba kroz crijeva.
Izvor: Life content
Foto: Guliver/Thinkstock