
Artičoka: Tajna zdravlja i ukusa u jednom povrću
Artičoka je povrće koje često zaboravimo, iako je izuzetno hranjivo i korisno za zdravlje. Iako na prvi pogled može izgled...
Mršavljenje može biti mnogo lakše ukoliko poboljšate ukus hrane korišćenjem određenih začina. Da biste pospješili ovaj mukotrpni posao, uvrstite u ishranu sljedeće začine.
Crveni i bijeli luk
Ove ukusne namirnice sadrže fitohemikalije koje razlažu masne naslage u ogranizmu, istovremeno razlažući i holesterol, eliminišu viruse, bakterije i gljivice te štite od srčanih oboljenja.
Kurkuma
Kurkuma je najveći izvor beta karotena, antioksidanta koji štiti jetru od slobodnih radikala. Ona pomaže i metabolizam masti, smanjenjem stope skladištenja masti u ćelijama jetre. Pored toga, istraživanja pokazuju da ovaj začin može smanjiti i rizik od nastanka Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.
Cimet
Pošto cimet balansira nivo šećera u krvi, on ujedno stabilizuje nivo energije i utiče pozitivno na raspoloženje.
Feferoni
Kako biste poboljšali i ubrzali metabolizam, konzumirajte feferone. Kapsaicin, njihov aktivni sastojak, značajno poboljšava sagorijevanje masti. Pored toga, feferoni podižu i nivo energije.
Izvor: minimagazin.info