Najbolji izvori hidratacije prema nutricionistima
Održavanje hidratacije ključno je za zdravlje, ali ponekad se može činiti kao izazov, naročito ako ne volite piti običnu vodu. Dobra vijest je da ...
Nova studija Instituta za imunologiju medicinske škole Icahn u Njujorku utvrdila je kako povremeni post smanjuje upale koje mogu dovesti do različitih oboljenja poput dijabetesa, multiple skleroze i sindroma iritabilnog crijeva.
Do ovoga dolazi zbog smanjena ćelija koje uzrokuju upalu u krvi koje se zovu monociti. Istraživači kažu da je u krvi miševa i ljudi koji su postili bilo manje upalnih monocita u krvi nego kod onih koji nisu postili.
“Na Zapadu ljudi jedu sve vrijeme i to je nedavna navika u ljudskoj evoluciji. Veća količina ćelija koje uzrokuju upale danas su prisutne u organizmu zbog bespotrebnog prejedanja. Pitali smo se koji je broj monocita normalan, odnosno koji nas dovodi u rizik i utvrdili smo da je to povezano s našim dijetnim navikama. Nekako smo stekli prehrambene navike koje nas dovode u opasnosti od upale”, kazala je dr Miriam Merad, autorica studije i direktorica instituta.
U istraživanju grupi ljudi nije bilo dozvoljeno da jedu između podneva i 15 sati prvog dana, a narednog od osam do 15 sati. Dozvoljeno im je da piju vodu. Oba dana u 15 sati testirana im je krv. Kod ljudi koji su imale upale primijećen je manji broj monocita.
Informacija da manje količine unosa hrane smanjuju upale i probleme povezane s tim nije nova. Studija iz 2013. godine pokazala je da post duži od 24 sata smanjuje upale reduciranjem oksidativnog stresa u ćelijama. Za razliku od dijeta gdje se ne unosi određena hrana, povremeni post određuje kada ne smijete jesti ništa. Povremeni post je postao popularan i on uključuju odricanje od jela dva dana sedmično, najviše 48 sati ukupno.
“Konstantno se prejedamo i to nas vodi ka putevima upale. Ograničeni unos hrane smanjuje to. To ne govori da hrana nije bitna, ali bitno je kako i šta jedemo”, kazala je Kristin Kirkpatrick.
Jedna od njenih preporuka klijentima je da jedu na tačno određen razmak sati i da izbjegavaju šećer. Preporučuje da se jedne između od 11 ujutro do 19 sati navečer. Prema njenim riječima, ograničeno vrijeme za unos hrane unapređuju zdravlje i mikroorganizme za koje je dokazano da imaju veliki uticaj na zdravlje.
“Poenta ipak nije u tome da ne jedemo nikako. Problem je što jedemo prečesto i previše”, zaključila je.
Izvor: klix.ba