Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Morate priznati da dobro vino izgleda tako magično u flaši… Zato, kada na red dođe romantična večera ili odmor od napornog dana na poslu, odaberite baš ovaj slasni užitak. Osim što će vas opustiti, vino će povoljno djelovati na vaše zdravlje i ljepotu.
Kako bismo vam što bolje predstavili sve zdravstvene benefite vina, izdvojili smo 10 najvažnijih stavki. Sigurni smo da će vam iznenaditi neke činjenice, i da ćete ga naredni put popiti na iskap!
1. Crno vino je odličan izvor antioksidanata koji povećava nivo dobrog holesterola, i ima kontrolu na oslobađanje svih loših materija, više u odnosu na bijelo. Ovo znači da uživajući u vinu slobodno možete reći “doviđenja” svim bolestima srca
2. Crno vino takođe usporava napredak i rast raka dojke i prostate, a pored toga sprečava pojavu raka grla.
3. Ispijanje vina u umerenim količinama može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze.
4. Resveratrol je ključni sastojak koji se nalazi u kožici crnog grožđa, zbog čega je crno vino veoma ljekovito. Naime, ovaj sastojak štiti krvne sudove i eliminiše krvne ugruške. Pored toga crno vino sprečava pojavu bora na licu, jer štiti organizam od starenja i bolesti.
5. Vino je dobar izbor alkohola koju povoljno djeluje na zdravlje, a osim toga ćete shvatiti da je umjerena konzumacija vina bolja za vaše zdravlje nego uzdržavanje u potpunosti. Zato ne budite skeptici i slobodno uživajte u ovom divnom piću.
6. Polifenoli su supstance koje se nalaze u crnom vinu, a koje povoljno djeluju po vaše zdravlje. Zapravo, polifenoli se bore protiv štetnih bakterija, štiteći vaše telo od raznih bolesti.
7. Vino smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i srčanih napada jer štiti arterije i povećava protok krvi, čime se smanjuje rizik od zgrušavanja.
8. Flavonoidi su značajne supstance koje se nalaze u crnom vinu. Dokazano je da ovi sastojci smanjuju rizik od nastanka mnogih oblika kancera.
9. Vino u umjerenim količinama može pomoći razgradnji holesterola tako što će povećati nivo HDL dok fenoli koji se nalaze u vinu smanjuju nivo LDL koji loše djeluje na organizam izazivajući oštećenja arterija.
10. Crno vino ima sposobnost da smanji rizik od razvoja određenih demencija, poput Achajmerove ili Pikove bolesti.
Izvor: elle.rs