Najbolji izvori hidratacije prema nutricionistima
Održavanje hidratacije ključno je za zdravlje, ali ponekad se može činiti kao izazov, naročito ako ne volite piti običnu vodu. Dobra vijest je da ...
Da hrono ishrana s razlogom dobija sve više poklonika pokazuje novo britansko istraživanje koje potvrđuje, da nije važno samo šta jedemo, već i kada.
Neredovni obroci doprinose gojaznosti i povećanom krvnom pritisku, pa autori istraživanja preporučuju da savjeti o vremenu konzumiranja određenih namirnica treba da budu uključeni u nacionalne vodiče za ishranu.
Pa tako, dan treba početi čašom vode u koju, za detoksikaciju, možete dodati nekoliko kapi limuna. U osam doručkujte zobenu kašu sa mlijekom ili jogurtom, bogatu vlaknima koja će vas zasititi na nekoliko sati. Jutro je najbolje vreme za ugljene hidrate jer kad se unose kasnije u toku dana, veća je vjerovatnoća da će biti pretvoreni u masti.
Sat nakon doručka popijte kafu, nikako na prazan stomak jer izaziva nervozu. U deset sati treba jesti bundevine sjemenke, u 11 sati celer, a u 12 ručak zasnovan na proteinima, na primjer, losos i salatu.
Voće ne treba jesti odmah nakon ručka, pa se u 14 sati počastite borovnicama, u 15 sati bananom, sat kasnije smutijem od cikle i đumbira.
Pravi izbor za kraj radnog vremena je sušeno voće, pogotovo ako nakon posla idete u teretanu. U 18 sati možete popiti čašu piva, u 19 šparoge, a u 20 sati ćuretinu sa grahom.
Pred spavanje možete popiti čašu vina, a u 23 sata pojesti trešnje jer sadrže melatonin, hormon koji poboljšava san.
Autori istraživanja upozoravaju da je reč o okvirnoj satnici koja pokazuje kada je najbolje jesti određenu grupu namirnica, što, naravno, ne znači da ćete konzumirati sve navedeno.
IZVOR: NOVOSTI.RS