
Zašto bi bijeli luk trebao biti dio vaše ishrane?
Bijeli luk je više od svog jedinstvenog okusa i mirisa. Ovaj moćni sastojak iz vaše ostave nudi brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući snažnim h...
Da hrono ishrana s razlogom dobija sve više poklonika pokazuje novo britansko istraživanje koje potvrđuje, da nije važno samo šta jedemo, već i kada.
Foto: Arhiva portala
Neredovni obroci doprinose gojaznosti i povećanom krvnom pritisku, pa autori istraživanja preporučuju da savjeti o vremenu konzumiranja određenih namirnica treba da budu uključeni u nacionalne vodiče za ishranu.
Pa tako, dan treba početi čašom vode u koju, za detoksikaciju, možete dodati nekoliko kapi limuna. U osam doručkujte zobenu kašu sa mlijekom ili jogurtom, bogatu vlaknima koja će vas zasititi na nekoliko sati. Jutro je najbolje vreme za ugljene hidrate jer kad se unose kasnije u toku dana, veća je vjerovatnoća da će biti pretvoreni u masti.
Sat nakon doručka popijte kafu, nikako na prazan stomak jer izaziva nervozu. U deset sati treba jesti bundevine sjemenke, u 11 sati celer, a u 12 ručak zasnovan na proteinima, na primjer, losos i salatu.
Foto: Guliver/Thinkstock
Voće ne treba jesti odmah nakon ručka, pa se u 14 sati počastite borovnicama, u 15 sati bananom, sat kasnije smutijem od cikle i đumbira.
Pravi izbor za kraj radnog vremena je sušeno voće, pogotovo ako nakon posla idete u teretanu. U 18 sati možete popiti čašu piva, u 19 šparoge, a u 20 sati ćuretinu sa grahom.
Pred spavanje možete popiti čašu vina, a u 23 sata pojesti trešnje jer sadrže melatonin, hormon koji poboljšava san.
Autori istraživanja upozoravaju da je reč o okvirnoj satnici koja pokazuje kada je najbolje jesti određenu grupu namirnica, što, naravno, ne znači da ćete konzumirati sve navedeno.
IZVOR: NOVOSTI.RS