Doručak bogat vlaknima poboljšava zdravlje i energiju
Doručak bogat vlaknima stabilizuje nivoe šećera u krvi, povećava sitost i energiju, te poboljšava opšte zdravlje Doručak je najvažniji obrok dana,...
Mnogi kada čuju riječ dijeta pomisle odmah na gladovanje, nešto što je teško izvodljivo i što zahtijeva mnogo odricanja, a to je jedna od najčešćih zabluda, kaže Milica Bećir, strukovni dijetetičar i nutricionista.
Dijeta je režim ishrane koji podrazumijeva optimalnu i modifikovanu ishranu usljed nekih poremećaja. Međutim, mnogi do dijeta dolaze preko interneta, ili razmjenjujući ih sa poznanicima, iako one mogu biti neproverene ili neodgovarajuće.
U toku primjene redukcione dijete koju je isplanirao nutricionista, ne bi trebalo da se osjeća glad.
“Individualno prilagođena dijeta je usklađena sa potrebama organizma. Pridržavajući se dijeta koje su neadekvatno isplanirane ili koje nisu individualno isplanirane mogu dovesti do promjena na fizičkom i psihičkom planu”, kaže Bećirova.
Ona napominje da ukoliko je određeni režim ishrane praćen gladovanjem, dolazi do pada šećera u krvi, malaksalosti, smanjene psihičke produktivnosti, nervoze, nesvjestice. Prema njenim riječima, da bi se izbjegle opasnosti koje se mogu pojaviti u toku dijete, a njihove prednosti podigle na najviši mogući nivo, važno je potražiti savjet nutricioniste. Nutricionista će isplanirati cio režim ishrane u skladu sa potrebama i psihofizičkim stanjem pojedinca koji želi da drži dijetu.
Prednosti
1. Pozitivna navika u ishrani
Sticanje pozitivnih navika u ishrani koje će dugoročno uticati na zdravlje.
Osnovna pravila dijete su: promjena navika u ishrani, jesti raznovrsno, ne preskakati obroke, jesti svaki dan u isto vrijeme, unositi dosta tečnosti (voda, svježe cijeđeni sokovi i čajevi bez dodatka šećera).
Tome još treba dodati i fizičku aktivnost mimo svakodnevne.
2. Dnevni ritam jela
Uobročenost, odnosno redovno uzimanje obroka je velika prednost dijete, jer se ne opterećuje digestivni trakt.
Namirnice koje se unose treba rasporediti u pet obroka, s tim da razmak između svakog od njih bude tri do četiri sata, a posljednji da bude najkasnije dva sata pred spavanje.
3. Bolje psihičko stanje
Osoba koja je na nekom određenom režimu ishrane osjeća se bolje na psihičkom planu, ima više volje i elana za svakodnevne obaveze, a ujedno joj se popravlja opšte stanje organizma, jer jede ravnomjerno i zdravo. Samim tim, dolazi do jačanja imuniteta.
Opasnosti:
1. Pad šećera u krvi i narušavanje zdravlja
Neadekvatno isplanirana dijeta ili gladovanje može dovesti do pada šećera u krvi, kao i do nedovoljnog unosa nekih hranljivih materija, što dovodi do narušavanja zdravlja.
2. Gubitak gradivnih i zaštitnih materija
Usljed neadekvatnog planiranja dijete može doći do povećanog gubitka gradivnih i zaštitnih materija iz organizma. Zbog neadekvatnog planiranja može doći do opterećenja unutrašnjih organa (jetre, bubrega, pankreasa).
3. Bulimija i anoreksija
Ukoliko se neadekvatno hranite, i izgubite kontrolu može doći do razvijanja poremećaja u ishrani, što dovodi do bolesti poput bulimije i anoreksije.
Izvor: Blic Žena