Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Svjetski priznati ljekar iz Rusije Leo Bokeria kazao je kako su dijete u kojima nas savjetuju da imamo obilan doručak pogrešne, tvrdeći da ljudi uopšte ne treba da doručkuju kako bi bili zdravi i fit.
Smatra da se tijelo koje se tek budi ne treba opteretiti hranom u kojoj ima mesa, brašna i zaliti sve to sokom.
“To je čista psihologija. Prije dugo vremena, kada sam bio sovjetsko-američki kooperant, primijetio sam da većina hirurga ujutro popije samo malu šolju kafe. U podne imaju ručak koji je ustvari sendvič, a naveče kada dođu kući imaju normalan obrok. Potom idu na bazen, u saunu ili čitaju. Dakle, doručak poklonite neprijatelju. Jedite neku užinu u podne i naveče, ali ne prekasno, večerajte i onda vježbajte. Prema mom iskustvu, u zemljama gdje ljudi žive dugo, oni žive dobro”, kazao je ovaj ljekar.
Njegovu verziju potvrdilo je nedavno istraživanje studenta Davida Levitskog s Univerziteta Cornell. Utvrdio je da, ako preskočite doručak nekoliko puta sedmično, možete brzo izgubiti kilograme. Teoriju je potvrdio eksperimentom. Polovina učesnika imala je redovan doručak, dok druga grupa nije doručkovala. Druga grupa nije povećavala količinu svojih obroka, iako je to bilo očekivano, i unosili su 408 kalorija manje u odnosu na prvu grupu.
Prema naučniku, glad ne izaziva želju da jedete više tokom dana, a neregularni doručak može se smatrati drugim sistemom kontrole težine.
“Shvatio sam da je preskakanje doručka suprotno onome što se vjeruje, a to je da je doručak bitna komponenta u kontroli kilaže, ali novi podaci to ne podržavaju. Naravno, ovo se odnosi na ljude koji su zdravi. Ako osoba ima dijabetes ili hipoglikemiju, potrebno je da doručkuje kako bi održala nivo glukoze”, kazao je Levitsky.
Njihove “poglede” ne dijele eksperti sa Zapada u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koji smatraju da doručak pokreće metabolizam. Ovdje se prije svega misli na doručak s normalnim brojem kalorija.
Stručnjaci vas savjetuju da za doručak izbjegavate kobasice (nisu zdrave), žitarice koje se brzo kuhaju (tijelo brzo apsorbuje ugljene hidrate iz njih), brzi doručak (jer je miks svega što je visokokalorično), sušeno voće iz trgovine (sadrži dosta šećera i sirupa), musli (isto kao i brzi doručak), sokove u tetrapaku (puni šećera), prskano voće (unosite nezdrave komponente) i prerađeni sir (ako istopite sir on gubi svoju vrijednost i postaje masa masnoće).
Izvor: klix.ba Foto: Guliver/Thinkstock