Polifenoli: Moćni saveznici zdravlja i vitalnosti
Polifenoli su snažni antioksidansi koji štite zdravlje, usporavaju starenje, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji hroničnih bolesti Polifenoli se...
Voće i povrće su najbolji su prijatelji našeg tijela, posebno ako ih konzumiramo sirove i svježe. Upravo zbog toga donosimo vam ideju za ukusan i zdravi napitak koji se trenutno probavlja, zamjenjuje međuobrok, pomaže kod mršavljenja i jača tijelo i duh. Krastavac, kelj, jabuka i špinat 4 su heroja koje će vaše tijelo doslovno progutati.
Špinat: Sadrži vitamine A, C, B6, E te brojne minerale poput gvožđa, magnezijuma, mangana, kalcijuma i kalijuma. Zeleni listovi prepuni su hlorofila koji pomaže u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca i vrlo brzo povećava energiju. Jača nerve i imunitet, njeguje kožu i kosu te pozitivno djeluje na probavu.
Krastavac: Od minerala sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, mangan, bakar i selen. U krastavcu ima vitamina C, K, B kompleksa, riboflavin, niacin i kolin. Bogat je vlaknima i beta-karotenom. Uklanja toksine iz tijela, podstiče rad bubrega i žuči te štiti organizam od kancerogenih materija.
Jabuka: Sadrži brojne vitamine i minerale, prepuna je kalijuma i aminokiselina te sadrži više od 10 posto dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za ishranu. Zahvaljujući pektinu i polifenolu jabuke djeluju na smanjenje nivoa holesterola i sprečavaju njegovo nakupljanje u krvnim žilama, poboljšano pamćenje, koncentraciju i pomaže kod mršavljenja.
Kelj: Izuzetno bogata mineralima i to manganom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom te vitaminima C, A, K i B te beta-karotenom i luteinom. Karotenoidi, kojima kelj obiluje, moćni su antioksidanti koji štite ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala te sprečavaju štetne uticaje UV zračenja na oči. Moćan je u borbi protiv virusnih infekcija te sprečava razvoj dijabetesa što znači da je idealan dijetalni obrok.
ZDRAVI DIJETALNI OBROK U ČAŠI
Sastojci:
Priprema:
Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Krastavac i jabuku narežite na šnite, a salatu nakidajte na komade kako bi ih lakše usitnili. Povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš obrok u čaši koji pršti zdravljem je spreman.
Savjet:
– Količinu povrća i voća možete slobodno povećati po želji.
– U salatu možete iscijediti malo limuna, a ako jabuka nije dovoljno slatka i kašiku meda.
– Napitak popijte kao međuobrok ili ga popijte umjesto kasne večere
– Umjesto običnog kelja isprobajte još ukusniji kovrčavi kelj.
Izvor: zadovoljna.hr