
Zdravi pomfrit od tikve
Pomfrit od tikve je zdrava alternativa pomfritu od krompira. Imaju tanku kožu koja se lako jede i postane hrskava prženjem. Zlatno meso izlazi kro...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
½ veze peršunovog lista
2 struka mladog luka
100 ml ulja
180 g kisele pavlake
4 jaja
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati brašno, so, prašak za pecivo, sitno sjeckan list peršuna i mladi luk pa sve dobro promiješati.
2. Pjenasto umućenim jajima dodati kiselu pavlaku pa dobro umutiti. Zatim dodati ulje i sve još jednom dobro promiješati.
3. Pripremljeno tijesto preručiti u kalup obložen papirom za pečenje i peći u ugrijanoj rerni, oko 40 minuta na 180ºC.
4. Pečeni hljeb ostaviti u ugrijanoj rerni da se potpuno ohladi.
IZVOR: POŠALJI RECEPT