![Najlakši recept za rižoto pečen u rerni](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-877111934-600x470.jpg)
Najlakši recept za rižoto pečen u rerni
Najlakši recept za rižoto pečen u rerni omogućava idealno kremastu teksturu bez stalnog miješanja, uz minimalan trud i bogat ...
Dođu dani kada nam sve poznato dosadi, pa tako i klasičan doručak poput sendviča, ovsene kaše, jaja… Isti je slučaj i kada želimo da se zasladimo. Jednog takvog dana isprobajte i famozni banana hljeb. Nećete se pokajati.
Foto: Pixabay
Banana, ta čudnovata voćka može zamijeniti čitav obrok kada su kalorije u pitanju, ali je i jako bogata važnim vitaminima kao što su kalijum, kalcijum, mangan, magnezijum, željezo, niacin, riboflavin i B6. Ona povećava nivo energije, pomaže u borbi protiv depresije i lošeg sna. Sve su ovo razlozi da je još češće jedemo, pa što ne i u sastavu ukusnog hljeba.
Ovaj hljeb možete poslužiti uz čaj, kafu, bademovo mlijeko. Ukoliko želite da bude malo sočniji premažite ga puterom, a ako vam se zaista jede nešto slatko tu su džemovi, marmelade i med. Vrlo se lako pravi, a još lakše jede.
Foto: Pixabay
Sastojci:
Jedna šolja = 250ml
½ šolje kokosovog ulja (ukoliko ne preferirate može i puter)
1 šolja šećera (zdravija alternativa je kokosov šećer)
2 jajeta
4 zrelije banane
1,5 šolja brašna
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice soli
½ kašičice vanilin šećera
Postupak:
Umutite kokosovo ulje i šećer, pa im dodajte jaja i izgnječene banane. Dobro umutite. Pomiješajte brašno, vanilin šećer, sodu bikarbonu i so, pa dodajte smjesi. Sve dobro umutite i stavite u podmazan pleh za hljeb. Pecite na 180 stepeni oko sat vremena. Čuvajte u frižideru.
Prijatno!
Izvor: lepotaizdravlje.rs